Tamer Heper Böyle gitmez
HABERİ PAYLAŞ

Böyle gitmez

Apartmanımızda kırk daire var. Önceleri ayda kırk lira aidat ödüyorduk. Kapıcı çıkarıldı yine kırk lira ödüyoruz. Bunu ödemekle birlikte apartmana yapılan hiçbir masraf yok. Yönetici toplantı yapmıyor, bazı kat maliklerinden matbu kağıda imza alıyor o kadar. Denetlemesi ise hiç yok. Biz de birkaç kat maliki olarak aidat ödememeye karar verdik. Bu durumda ne olur? Ö.Ö.

Bu durumda olacak şey belli; binanız oturulamaz hale gelir. Böyle bina yönetimi olmaz. Şimdi neden oturulamaz hale geleceğini söyleyeyim. Birincisi bir binada masraf sadece kapıcı ücreti değildir. Bir binada bakıma ihtiyaç vardır, ortak giderle karşılanması gereken onarımlar vs. vardır. Bunların yönetici tarafından yapılması gerekir.

Haberin Devamı

İşte yasal şekli ile yönetici seçilmezse, kat malikleri de aidat ödemezse bina harap olur bir süre sonra da oturulmaz hale gelir. Bunların olmaması için yasalara uymak şarttır. Bu durumda ne yapacaksınız? Öncelikle yönetim planında gösterilen zamanda kat malikleri kurulunun toplanması şarttır. Toplantıya ya yönetici ya denetçi ya da kat maliklerinin üçte biri çağırabilir.

Bu şekilde yapılan toplantıda önce eski yönetici denetlenir ve ibrası oylanır. İbra edilirse önceki faaliyetlerinden aklanır. İbra olunmaz ise sorumluluğu devam eder, hakkında dava açılabilir. Bu oylama yapıldıktan sonra binanın sorunları görüşülür ve işletme projesi kabul edilir, yeni yönetici seçilir. Bu sisteme uyulmazsa binada işler yürümez.

Mesela siz aidat ödemezseniz, size uyan diğer kat malikleri de ödemezse binada bakım yapılmaz. Ancak sizin ödememeniz halinde yasal yönetici tarafından aleyhinize icra takibi yapılacakken, yasal olmayan yöneticinin yapacağı takibe itiraz mümkündür. Bu durumda yasal işletme projesi de olamayacağı için aidat da toplanamayacaktır. Ancak olsa olsa faturalı bir ortak gider yapan kat maliki buna dayanarak hissenize düşen aidatı talep edecektir. Yani işler karışacak. Bence bu durumu komşularınıza anlatın, üçte bir daire sahibi ile kat maliklerini toplayın. Gerekiyorsa para toplayan ama yönetici olmayan bu kişi için dava açma konusunda yetki kararı verin. Yeni yöneticinizi seçin, işletme projenizi yapın ve işleri rayına oturtun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder