Tamer Heper Bu olayda manevi tazminata yer yok
HABERİ PAYLAŞ

Bu olayda manevi tazminata yer yok

Bir araç kiralama şirketinden alacağım var. Elimdeki sözleşmeye göre 120 gün içinde ödenecekti, bir yıl oldu ödenmedi. İcraya başvurdum, borçları olmadığını söyleyerek itiraz ettiler. Bundan sonra ne yapabilirim? Maddi manevi tazminat alabilir miyim? M.E.

[[HAFTAYA]]

İlamsız takip yapmışsınız, bu doğru bir hareket. Ancak bahsettiğiniz gibi ilamsız takip yapıldığında, borcum yoktur denildiği anda takip durur. Nitekim sizinkinde de böyle olmuş. Ancak ‘borcum yoktur’ derken iki defa düşünmek lazım. Zira; icra takibi yapılır da borçlu itiraz ederse ve sonra açılacak davada alacaklının haklı olduğu anlaşılırsa, borçlunun borcuna yüzde 20 daha eklenir. Şimdi sizin olayınıza geleyim. Sizin elinizde bir sözleşme varmış, bunun metni içinden size 120 gün sonra ödenecek bir meblağın olduğu görülüyor ise siz, ilamsız icra takibi yapmakla doğru iş yapmışsınız.

Haberin Devamı

Şimdi itiraz üzerine takip durduğu için yapabileceğiniz şey, bir yıl içinde itirazın iptali talebi ile dava açmaktır. Açacağınız davada alacağınızı ispatlamak durumundasınız. İspat için de elinizdeki sözleşmeyi ve varsa başka belgeleri delil olarak kullanacaksınız. Dava açarken de hem itirazın iptalini hem de yüzde 20 icra inkar tazminatının hüküm altına alınmasını talep edeceksiniz.

Bu davada iddianızı ispatladığınız takdirde alacağınıza kavuşmak için bir haciz işlemi yapmak durumunda kalacaksınız. Bundan sonra bir maddi tazminat söz konusu olmaz, zira alacağınızı takip ederken muhtemelen faizi ile birlikte ödenmesini talep ettiniz ya, işte zararınızın telafisi bu faiz. Ancak çok istisnai hallerde bu paranın zamanında ödenmemesinden kaynaklanan munzam zararınız var olabilir, şayet var ise bunu tazminat olarak talep edebileceksiniz ama bu olayda manevi tazminat söz konusu olmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder