Tamer Heper Buna hukuk tanımazlık denir
HABERİ PAYLAŞ

Buna hukuk tanımazlık denir

22 yıl ticaret yaptım sonunda şirketim battı. Ben de oğlumun yanına taşındım. Bir gün elektrikler kesildi. Önce umumi kesinti zannettik fakat gördük ki elektrik şirketi elektrik sayacını sökmüş. Nedenini araştırdık, eski şirketimin elektrik borcu için oğlumun elektrik sayacı elektrik sağlayan şirket tarafından sökülmüş. Oğlumun batan bir şirketle hiçbir ilgisi yok. Buna hakları var mı? S.B.

Günümüzde işler öyle bir hale geldi ki olaylara akıl erdirmek mümkün değil. Sizin şirketinizin bir borcu vardıysa bundan şirketiniz sorumludur. Maliyeye olan borç ile SGK’ya olan borçtan yöneticiler şahsi malvarlığı ile sorumlu ama bunların dışındaki borçtan şirket ortaklarının şahsi malvarlığı ile sorumluluğu yoktur. Hal böyle iken yani siz şirket ortağı iken şahsi malvarlığınız ile sorumluluğunuz yokken sizin oğlunuzun sorumluluğu tartışılabilir mi? Öncelikle sayaç sökme işinin hangi adli merci tarafından uygulanmasına karar verildiğini incelemenizi öneririm.

Haberin Devamı

Bu merciye ulaşırsanız öncelikle siz değil oğlunuz itiraz edecek ve hukuki işlem başlatacak. Ancak ben böyle bir hukuki işlemin olduğuna ve adli bir merciin böyle bir karar verdiğine ihtimal veremiyorum. Bu elektrik dağıtımı yapan şirketin kendi kendine yarattığı bir durumdur ve kesinlikle hukuksuzdur. Bir elektrik dağıtım şirketi kendi abonesinin borcu için elektrik sayacını kapatabilir ama borçla ilgisi bulunmayan birinin elektriğini kesmesi keyfi bir tasarruftur. Ben karar mercii olsam bu kurum aleyhine manevi tazminat olarak yüklü bir tazminata hükmederim.

Zira sizin de bahsettiğiniz gibi bu ender görülen yaz sıcaklarında birilerini keyfi bir tutumla elektriksiz bırakmak, vatandaş için büyük bir üzüntü ve sıkıntı kaynağı oyup bir de evde bozulan gıda veya sair mallar için maddi zarar doğurmaktadır. Haklarında dava açmak veya cumhuriyet savcılığına şikayette bulunmak konusunda bir meslektaşın yardımını almanızda yarar görürüm. Zira yapılan işe bir hukuki işlem değil bir hukuk tanımazlık denilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder