Tamer Heper Buna taksirli suç denilir
HABERİ PAYLAŞ

Buna taksirli suç denilir

Babam bir firmada kamyon şoförü. Yolda çok düşük hızla giderken bir aracın sıkıştırması sonucu kaldırıma çıkıyor ve kamyonun kasası kaldırımdaki karı kocaya çarpıyor. Erkek ölüyor, kadın yaralı hastaneye kaldırılıyor. Babam ambulansa, polise haber veriyor. Sonra karakola götürülüyor. Mahkemede tutuklanıyor. Şimdi psikolojik çöküntü içinde. Danıştığımız biri ilk celsede çıkar diyor. Bu durumda ilk celsede çıkar mı? Ceza verilirse tecil olur mu? Tazminat istenir mi? M.D.

Trafik kazalarından dolayı oluşan suçlara taksirli suç denilir. Yani suçu işleyenin suç işleme kastı yoktur ama suç oluşmuştur. Sizin olayınızda olduğu gibi bir kişi ölmüş, bir kişi de yaralanmıştır. Bu durumda elbette babanızın durumunda olan birine ceza tayin olunur. Ancak ceza hukukunda manevi unsur denilen, suç işleme kastı önemlidir. Dolayısı ile taksirli suçta bu manevi unsur yoktur. Dolayısı ile taksiri suç işleyene kasıtlı suç işleyenlerden daha az ceza tayin olunur. Tutukluluk konusunda yasada süre yoktur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Tutukluluk hakimin takdirine kalmıştır. Demek ki babanızın işlediği taksirli suç için ceza tayini mümkündür. Mümkündür derken burada kesin konuşamıyorum çünkü göz önüne alınacak bir önemli husus daha var: Kusur oranı. Taksirli suçu işleyene verilen ceza bir de kusur oranına göre indirime tabi olur. Sonuçta çıkan ceza da ertelenebilir. Tutukluluk ise yukarıda belirttiğim gibi hakimin takdiridir ancak taksirli suçlarda hiç tutuklama olmayabileceği gibi tutuklu olanların da ilk celsede tahliyesine karar verildiği çok görülen bir uygulamadır. Dolayısı ile size söylenen “İlk celsede çıkar” sözü bir teminat olmasın ama uygulamada çok görülen bir husus olduğu için boş bir söz değildir. Tazminata gelince. O husus ceza davası dışında, hukuk davasına konu olacaktır. Tazminattan, aracın maliki, sigortacısı ile kullanıcısı, yani babanız birlikte sorumlu olacaktır. Sigortacı poliçe limiti ile sorumludur, gerisi araç maliki ile kullanıcısına kalır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder