Tamer Heper Bunlar yalan yanlış bilgiler
HABERİ PAYLAŞ

Bunlar yalan yanlış bilgiler

Eşimle uzun bir süredir problem yaşıyorum. Ben boşanma davası açtım, benim karşıma anlaştığımızın dışında taleplerle gelince davadan vazgeçtim. Benden aylık 800 TL nafaka, çocuğun velayetini, arabanın yarısını vs. vs.’ler istiyor. İşin ilginci benim arabam yok. Bu şartlarda karım benden ne alır? Nafaka alır mı? Belli bir süre ayrı kalırsak otomatikman boşanırmışız, doğru mu? E.Y.

Okuyucumun sorusu bir tam sayfa. Ben bu kadar özetledim, ancak yanıtlarımın arasında daha geniş açıklamalar olacak. Hemen geleyim nafaka meselesine. Nafaka taraflardan maddi yönden sıkıntıya düşecek olana tayin olunur. Taraflardan maddi durumu iyi olan nafaka talep edemez. Maddi durumu kötü olup da ihtilafta kusurlu olan da nafaka talep edemez. Üstelik nafaka miktarı da verenin iflasına neden olacak seviyede olamaz, maddi imkanı ile orantılı olabilir. Nafaka alabilmek için şartlar bu.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Peki belli bir süre ayrı kalmakla boşanma gerçekleşir mi? Hayır gerçekleşmez. Belli bir süre ayrı kalmakla boşanabilmek için önce bir boşanma davasına bakılmış olması lazım. Sonra bu davanın boşanamadan bitmiş olması lazım. İşte bu kararın kesinleşmesinden sonra üç yıl ayrı yaşayanlar boşanabilir. Durduk yerde üç yıl ayrı yaşayanlar sadece süreye bağlı olarak boşanamaz. Sizin arabanın yarısını ister mi? Önce isteyebilmesi için ortada araba olması lazım, araba yoksa neyin yarısı? Deyin ki araba var, yarısı eşin olmaz, bunu sık sık yazıyorum, karı koca ortak değil. Bunu anlatamadım, anlatmakta da zorluk çekeceğim. Bazı şartlarla, eşe para borcu doğar. Şimdi şartları yazsam uzun, onu bir başka gün belki onuncu defa açıklarım ama görüyorum ki daha da yazacağım. Çocuğun velayetine gelince. Velayet, çocuğun yararı göz önüne alınarak tevdi edilir. Ancak çoğunlukla küçüğün anne yanında olması, çocuğun menfaatine olduğundan velayet anneye veriliyor. Önerim; “Böyleymiş, bana böyle söylediler, komşu şöyle yapmış, bir arkadaş söyledi” gibi laflara asla kulak asmayın. Bunlar yalan yanlış bilgilerdir. Mutlaka bu işi iyi bilen biri ile işbirliği yapın, yoksa zarara uğrarsınız, bu işler kulaktan dolma bilgi ile hallolmaz.

Haberin Devamı

Faiz mi tazminat mı?

Bir binada kat malikiyim. Bizim binada aidatını geciktirene yönetim kurulu kararı ile tefeci faizi uygulanıyor. Bu yasal mı? Buna itiraz edebilir miyim? E.A. Bir binada ödemelerini geciktirenlere elbette faiz uygulanabilir. Ancak kat mülkiyetine tabi binalarda genelde faiz talep edilmez, çünkü yasa aylık yüzde 5 gecikme tazminatı talep etme hakkı tanımıştır. Bu nedenle aylık yüzde 5 gecikme tazminatı talep edilir. Bu yüksek bedeli talep hakkı varken düşük faiz niye talep olunsun? Faiz başka bir kavramdır, gecikme tazminatı başka bir kavram. Bugünlerde senelik faiz yüzde 9 civarında iken gecikme tazminatı senelik yüzde 60’a gelmektedir. Belki sizin sözünü ettiğiniz bu yüzde 60’lık gecikme tazminatıdır. Şayet talep edilen bu ise talep yasaldır. Ancak soru içinde bir cümle kurmuşsunuz. Yönetim kurulu kararı ile yüksek faiz alındığından söz etmişsiniz. Yönetim kurulu yüksek faiz kararlaştıramaz. Şayet talep edilen yönetim kurulunun fahiş faizi ise buna itiraz mümkündür, itiraz da tutar. Ancak yasal olan aylık yüzde 5 ve senelik yüzde 60 gecikme tazminatı ise buna itiraz tutmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder