Tamer Heper Çatı ortaktır
HABERİ PAYLAŞ

Çatı ortaktır

22 Mart tarihli köşenizde özetle çatının ortak yer olduğunu, buna ait gidere tüm kat maliklerinin katılması gerektiğini yazmıştınız. Şimdi bizi ilgilendiren böyle bir problem var. Acaba bu konuda kanun hükmü mü var yoksa içtihat mı var. Bunun kaynağı nedir? M.Y.

Bu konuda kanun hükmü de var, Yargıtay içtihadı da var. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4’üncü maddesinde ortak yerler sayılmıştır. Bunlar maddede örnek olarak verilmiş olup sayılanların dışında da ortak yer ve tesis olabileceği belirtilmiştir. Şimdi maddenin tamamını veremiyorum, çünkü liste uzun ancak sizi ilgilendiren bir cümleyi vereyim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

4’üncü maddenin c fıkrasında “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” ortak yerlerden sayılmıştır. Bunun dışında kanunun açık hükmüne rağmen artık bir içtihat vs. aramaya gerek yoktur. Çünkü içtihatlar kanuna aykırı olmaz. Ancak yine de sordunuz söyleyeyim. Bu yasa hükmü nedeniyle sayamayacağım kadar çok da konu ile ilgili Yargıtay kararı vardır.

Teklif makul

Babam vefat etti, borcu vardı ben ödedim. Buna karşı annem “Babandan kalan zeytinlikteki hissemi sana vereyim” diyor. Ne yapayım? F.T.

Bu konuda karar sizin. Ödediğiniz babanıza ait borç aslında tüm mirasçılara kalmış bir borçtur. Siz tek başınıza ödediğinize göre diğer mirasçılardan alacaklısınız. Anneniz de bu borcu nakden değil de kalan gayrimenkul hissesi ile ödemeyi teklif ettiğine göre yapacağınız şey ödediğinizle alacağınız arasındaki değeri karşılaştırmak. Şayet alacağınızı karşılıyor ise niye olmasın? Buna mani hukuki bir durum yok. Bahsettiğiniz gayrimenkul üzerinde annenizin miras payı dörtte bir. Bu pay sizin alacağınızı karşılıyor olabilir, deyin ki karşılamıyor ana evlat arasında üçe-beşe bakılmaz. Tapuda mirasçılar adına tescil sırasında annenizin payı sizin adınıza tescil edilir mesele hallolur. Zaten sizin ödediğiniz borçta da annenizin payı yine dörtte bir. Yani verdiğiniz rakamlara baktığımda anlaşmamak için bin neden göremedim.

20 günden az olamaz

İşyerimde beş senemi doldurdum, senelik iznimi kullanacağım, bana 14 gün izin diyorlar. Oysa bana göre izin sürem 21 gün. Hangisi doğru? M.C.

Haberin Devamı

İş Kanununun 53’üncü maddesi senelik izinleri ve sürelerini tayin etmiştir. Buna göre süre şöyle: Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 gün (az olamaz). Görüldüğü gibi beşinci yılın içindekiler en az 14 gün izin kullanacak. İkinci kademe altı yılın içinde başlıyor, bu da 20 günden az olamaz şeklinde devam ediyor. Sizin anlattığınıza göre beşinci yılı bitirmişsiniz yani bu yıl altıncı yılın içinde izin kullanacaksınız. O halde kullanacağınız izin 20 günden az olamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder