Tamer Heper Ceza bir defa verilir
HABERİ PAYLAŞ

Ceza bir defa verilir

Haberin Devamı

Bir borçta taksit taahhüdünde bulundum, ancak taahhütte iki ayrı taksit söz konusu idi. Ben bunlardan birini ihlal ettim ve hapis cezası aldım. Ancak bana her taksitte aynı hapis cezasını alacaksın diyorlar. Böyle bir şey olur mu, bu halde ben ölene kadar hapiste kalırım, bu doğru mu? E.Ö.

Hukuk dediğiniz şey hak adalet falandan önce mantıktır. Mantıktan sonra diğer söylemler gelir. Mantık olmazsa hak nedir, adalet nedir bir sonuca varılabilir mi? Ayrıca hukuk tahsili, hukuk tecrübesi hukuk mantığını olgunlaştırır ve geliştirir. Hukuk mantığı biraz farklıdır. Dolayısı ile bırakın hukuk mantığını basit mantık bile bir borç için ölene kadar hapis yatmayı kabul etmez. Aslında borç için bir gün dahi hapis yatma pek kolay kabul edilebilir bir husus değil. Ancak bunun adı tazyik hapsi.

[[HAFTAYA]]

Yani borçluyu, borcunu ödemeye zorlama hapsi. İyi ama adamı içeri atarsanız ve bu nedenle de tüm işini kaybederse bu borç nasıl ödenir? Şimdi gelelim okuyucumun meselesine. Taahhüdü ihlal hapis cezasını gerektiriyor. Yani bir borçlu icra dairesine gidip, ben borcumu dört taksitte ödeyeceğim deyip taksitleri ödemezse veya daha uzun süren taksit talebinde bulunur da alacaklı da kabul ederse ama bu taksitler ödenmezse hapis cezasına çarptırılır. Bu ceza konusunda kanun şöyle diyor: “Hapsin tatbikine başlandıktan sonra borçlu borcun tamamını veya o tarihe kadar icra veznesine yatırmak zorunda olduğu meblağı öderse tahliye edilir. Ödemeleri tekrar keserse hakkında tazyik hapsine yeniden karar verilir. Ancak bir borçtan dolayı tazyik hapsinin süresi üç ayı geçemez.” Şimdi buradaki ödemelerin kesilmesi halinde yeniden tazyik hapsine karar verilir cümlesi her ödemenin gecikmesinde yeniden üç ay değildir. Yakım kalan tazyik hapsinin devam ettirilmesi anlamınadır. Yani bir deva ceza verilir, ölene kadar hapis yatılmaz.

Bu para alınır


Yöneticisi olduğum apartmanda kiracı tam yedi ay aidat ödemedi. Sonra da çıkıp gitti, önceden de bu daireye ait iki aylık aidat borcu vardı oldu dokuz ay. Şimdi dairede kimse oturmuyor, malikin de açık adresini bilmiyoruz, ancak telefonla konuşabiliyoruz, telefonda bu parayı ödemeyeceğini söyledi. Bu parayı nasıl tahsil ederiz? M.K.

Bu prayı tahsil edersiniz de biraz uzun sürer. Çoğunlukla ben bu durumda biraz daha bekleyip borcun yükselmesini tavsiye ediyorum, çünkü küçük borçlar için uğraş vereceksiniz, arkadan bir daha ve bir daha. İyisi mi biriktirin hepsini birden talep edin. O da icra takibi yolu ile olacak. Zira bir binada oturmayan bağımsız bölüm maliki yöneticiye bina dışındaki tebligat adresini yazılı olarak bildirmek mecburiyetindedir. Bunu yapmayan kat maliki için yapılacak tebligatlar binadaki dairesine yapılır. Siz icra takibi yaptığınızda kendisine tebligat yapacaksınız ama evde kimse yok. Varsın olmasın. Birincisi, şimdi herkesin nüfus kaydında ikametgah adresi bulunuyor. İcra dairesi bu sisteme girip adres tespiti yapabiliyor. Bundan yararlanılamazsa bu defa tapuda görülen adrese Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebligat yapılıyor. Bunlar tamamlandıktan sonra da binanızdaki dairesine haciz tatbik ediyorsunuz. Gerekirse de daireyi satışa çıkarıyorsunuz. İşte bunlar biraz masraf ve biraz da zaman istediğinden borcun biraz daha artması halinde yapılması daha rasyonel oluyor. Yani sonuçta çaresiz değilsiniz. Bu para alınır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder