Tamer Heper Ceza caydırıcı olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Ceza caydırıcı olmalı

Haberin Devamı

Bir işyeri sahibi bayanım. Bir süre önce beni telefonla taciz eden biri çıktı. Telefonunu engelledim, başka numara ile aradı. Bu bir süre sürdü. Bir gün vazgeçer diye bekledim. Ancak vazgeçmedi. Savcılığa başvurmayı düşündüm, bir yakınım, ‘sonuç alamazsın’ dedi. Peki ben savcılıktan bir sonuç alamazsam ne yapacağım? A.Y.

Çok ama çok üzüldüğüm bir hususa değiniyorsunuz. Toplumda ‘hukuka başvurma, işe yaramaz’ imajının yerleşmesi çok ama çok kötüdür. Mağdur olan biri hukuka sığınır, bunun başka yolu yoktur. Hukuk haklıyı korumak, haklının hakkını teslim etmek için vardır. Şayet haklıyı korumuyor, haksızla karşı karşıya bırakıyor ise niye var? Hukuk haklıyı koruyucu, haksızı cezalandırıcı olmak zorunda.

[[HAFTAYA]]

Toplumda ‘hukuki yoldan hak alınmaz’ imajının yerleşmesi toplumu ilkel kavimlerdeki cezalandırma sistemine götürür. Bu ya kısasa kısas veya kan davası demektir ki haklının hakkını alması değil güçlünün güçsüzü ezmesi demektir. Çağdaş bir toplumda haklının hakkını devlet korur, bunun için de adalet mekanizması kurulmuş, sayısız kanunlar yapılmıştır. Bu işin nasihat kısmını burada bırakıp ben yine de savcılığa başvumanız gerektiğini söyleyeceğim. Telefonunuzun dinlemeye alınması, arayan numaranın tesbiti ve bunun sonucu numarayı kullanan kişinin yakalanarak hakim önüne çıkarılması gerekir. Bundan bir şey çıkmaz deyip susup oturmak hatadır. Bunun dışında zaten yapabileceğiniz herhangi bir şey de düşünemiyorum. Sizin adınıza ben bir çağrıda bulunayım. Böyle özgürlüklere müdahalede devlet affedici olmamalı, cezalar caydırıcı olmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder