Tamer Heper Çözüm olarak tek yol var
HABERİ PAYLAŞ

Çözüm olarak tek yol var

Haberin Devamı

30 senedir oturduğum ev hisseli. Bitişik iki evden oluşuyor. Birinde ben, diğerinde ise ortağım oturuyor. Bir tarihte binamızın önünden yol geçecekti, belediye bir kısmını aldı bize arka taraftan yer verdi. Biz de binamızı arka tarafa doğru büyüttük. Derken ortak huzursuzluk çıkardı, ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açtı. Bu davada binalar satılacakmış. Ben satılmasını istemiyorum. O evini satsın, ben satılsın istemiyorum. Bunun bir çözümü yok mu? F.K.

Ortak kullanılan bir gayrimenkul söz konusu olduğunda ortaklardan biri ortaklığın giderilmesini isteyebilir. Bu durumda mahkeme gayrimenkul ortaklar arasında bölüştürülebiliyor ise gayrimenkulü bölüştürür, bölüştürme imkanı yok ise satılarak parasının bölüştürülmesi yönünde karar verir. Ancak sizin anlattığınız olayda iki tane bina var.

[[HAFTAYA]]

Bunların satılarak paylaştırılması yerine sizin dava sırasında “kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesi” talebinde bulunmanız mümkün. Aslında ortaklığın giderilmesi davasında iki sonuç varken (yani paylaştırma veya satış) bu üçüncü bir çözümdür. Bu talepte davacı da bulunabilir, satılması talebinde bulunan davacıya karşı davalı da bulunabilir. Davalının “kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesi” talebini mahkeme değerlendirir. Kat mülkiyeti kurulup kurulamayacağına bakar. Hukuken kurulması mümkün ise davalının bu talebini değerlendirir, yönetim planı yapımı, kat çizimleri ve arsa paylarını oluşturarak kat mülkiyeti tesisine karar verebilir. Bu durumda da binalarınız satılmaktan kurtulur. Sizin kurtuluşunuzun tek yolu “kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesi talebi” olmalıdır. Bazı hallerde bu yolla kat irtifakı kurmak isteyenler olmuştur ama bu yolla kat irtifakı kurulmaz. Zira kat irtifakı bitirilmiş binalarda kurulamaz. Kat irtifakı, kat mülkiyetine bir geçiştir, dolayısı ile bitirilmiş bir binada artık bu geçiş dönemi atlamıştır. Dolayısı ile bu talep sadece kat mülkiyeti tesisi için yapılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder