Tamer Heper Daire sahiplerinin ortak malıdır
HABERİ PAYLAŞ

Daire sahiplerinin ortak malıdır

Haberin Devamı

Apartmanımız 24 bağımsız bölüm, binanın otoparkı var ama 12 araç alıyor. Yani her bağımsız bölüme bir araç düşmüyor. Ancak bazı daire sahiplerinin aracı yok. Fakat onlar, bu yerde bizim de hakkımız var diyerek tanıdıklarının araçlarını park etmesine izin veriyorlar bu durumda da bize yer kalmıyor. Buna hakları var mı? H.T.

Apartmanların ortak alanları bağımsız bölüm maliklerinin ortak mülküdür. Bu yerler ortak amaca yönelik kullanılır. Ortak amaçtan maksat da yapılış amacına yönelik kullanmadır. Bir binada otopark var ise bu yer bağımsız bölüm maliklerinin kullanımı içindir. Dolayısı ile sizin binanızdaki otopark binada bağımsız bölüm maliki olarak veya kiracı olarak oturanların ihtiyacı için yapılmıştır ve ancak bunlar kullanabilir, bunların dışındakilere kullandırılması mümkün değildir. Dolayısı ile “Bu yerde bizim de hakkımız var dilediğimiz gibi kullanırız” sözü yanlıştır.

[[HAFTAYA]]
Birinci şart amacına uygun kullanma olduğuna göre ve amaç da bağımsız bölüm maliklerinin ihtiyacını gidermek olduğuna göre yabancı araçların parkına izin verilmez.

Hisseleri almamış olabilir

Babadan kalan iki katlı bir evin 6’da 1 hissesine sahibim. Hissedarlardan biri diğer hisseleri toplamış, beş hisseye sahip. Bu binayı da kiraya vermiş aylık kira alıyor. Bana bir şey vermiyor. Ben de bir katına girip yerleştim. İhtarname gönderdi evi boşalt diyor. Ne yapayım? Ş.Ç.


Burada bir değil birkaç hukuki mesele var. Birincisi; hisseleri toplamış diyorsunuz ve bu hisselerin miras olduğunu söylüyorsunuz. Bu hususu tapudan araştırın. Miras, mirasçılara iştirak halinde mülkiyet (yani elbirliği mülkiyeti) olarak kalır. Bu halde hisse satışı mümkün değildir. Dolayısı ile bahsettiğiniz hissedarın diğer hisseleri toplaması tapuda tescil sureti ile olmamıştır. Yani bu hisselere hukuken malik değildir. Bunu ancak tapu kayıtlarına bakarak anlarsınız. Tutumunuz da ona göre olur. İkincisi; mademki siz de hissedarsınız alınan kiradan sizin de hisseniz var. Bu hissenize tekabül eden kira bedelini talep edebilirsiniz. Üçüncüsü; malikler arasında bulunduğunuza göre sizin bu yerde oturma hakkınız var. Burada malik sıfatı ile oturursunuz. Ancak olsa olsa diğer hissedarlar hisseleri oranında hesaplanacak bir ecrimisil talep etme hakları vardır, sizi bu yerden çıkarma hakları yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder