Tamer Heper Doğruyu söylüyorum
HABERİ PAYLAŞ

Doğruyu söylüyorum

Haberin Devamı

Yurtdışına gitmeden önce, işyerimde ücretlerim ödenmedi. Ben de bir avukat tutup dava açmasını istedim ve yurtdışına çıktım. Davamı oradan takip edemedim ancak avukat alacağımı tahsil edemedi. Ben de dönünce avukatı savcılığa şikayet ettim. Dilekçeyi verdiğim savcı da beni hiç dinlemedi. Şimdi ben kimi kime şikayet edeyim? Benim paramı almayan avukatı mı, beni dinlemeyen savcıyı mı? Benim hakkımı kim arayacak? B.Ş.

Yanıt vereceğim ama yanıtımı okuduktan sonra “Tabii ne de olsa meslektaş, bu da onları koruyor” gibi bir hisse kapılmayın, lütfen? Bizim mesleğin en büyük problemi bu. Vatandaş bize bir işini havale etti mi, artık her istediğinin olacağını sanıyor. Hayır, haklı bile olsa her istediği olmuyor. Örnek sizin olayınız. Bir avukat karşısındakinden alacağını tahsil edemeyebiliyor. Sizin maaşınızı ödemeyen patrondan alacağınızı alabilmeniz için patronun cebinde parası veya üzerinde malı bulunması lazım.

[[HAFTAYA]]
Bunlar yoksa avukat ne yapsın? Ancak vatandaş bunu bilmiyor, zannediyor ki avukat yeterince çalışmadı, işini savsakladı, parayı da alamadı. Hayır öyle değil, bizim önümüzde aklınıza gelmeyen engeller var. İş yapmak için adliyeye gidiyorsunuz, internet çökmüş çalışmıyor, harç yatıracaksınız, alınmıyor, bazen bilgisayar programı üç gün arızalı oluyor. Hele bir işlemin son günü ise rezalete bakın. Bu sürede geciken işleri gelin de müvekkilinize anlatın, mümkün mü? Siz bu durumdan şikayetçisiniz, bundan sonra bu şikayetler daha da artacak. Zira yedi liralık bir tebligat masrafı dahi banka havalesi yolu ile icraya gönderilecek. Eskiden pul olarak elden verilirdi ama şimdi bankada hesabınız olacak, yedi lirayı havale edeceksiniz, talebinizi de icraya internetten bildireceksiniz. İyi hoş da nerede çalışan internet? Bizim ‘UYAP’ dediğimiz sistemi bir türlü çalıştıramadılar, yeni yüklerle nasıl çalışacak? Dolayısı ile biz avukatlar siz müvekkillerden daha çok şikayetçiyiz. Bu, icra ile ilgili işler, dava ile ilgili olanlara gelince müvekkil avukattan neredeyse hasmını yatırıp dövmesini bekliyor. Avukatın yapacağı hukuki girişimi başlatıp yürütmek, karar hakime kalıyor. Peki mahkemeden hiç yanlış karar çıkmaz mı? Elbet çıkar, onun için de temyiz var? Ama yanlış çıkan karardan da avukat sorumlu tutulur. Geleyim savcıya. Bir avukatın paranızı tahsil edememiş olması bir suç değil ancak ihmal ederek veya görevini kötüye kullanma varsa bu suç. Bunun için savcıya verdiğiniz dilekçe yeterli, yazdıklarınızı bir de sözlü anlatmanız gerekmiyor, sizi bu nedenle dinlememiş. Dilekçe işleme konulur tahkikat yürür ve tahkikatın bir safhasında dinlenmek için çağrılabilirsiniz. Şimdi bu nedenle savcıyı da şikayet gerekmiyor. Başında dedim, “Meslektaşını koruyacaksın, ağzını büzüşünden Ömer diyeceğin belliydi” demeyin. Bu iş ne yazık ki böyle.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder