Tamer Heper Dört yıl daha var
HABERİ PAYLAŞ

Dört yıl daha var

Bundan altı sene önce köyümüzden kadastro geçti. Ailenin kullanmakta olduğu tarlaların yüzde 90’ını dayım kendi adına kaydettirmiş, Yüzde 10’unu dedemin adına. Bir taraftan tarlaları kullanırken diğer taraftan paraya ihtiyaç oldukça dedemin hissesinden paylar satıp parasını alıyor. Dedem halen hayatta. Şimdi her kafadan farklı ses çıkıyor. Anemin haklarını koruması için ne yapması lazım?

Annenizin ‘hakkını araması’ dediğiniz zaman önce annenizin hakkının ne olduğunu saptamak lazım. Benim anladığım kadarı ile tarlalar aile büyüklerinin. Dolayısı ile kadastro çalışması sırasında aile büyüklerinin adına tescil olunması lazımdı. Şayet aile büyüklerinden bu yönde bir talep gelecek ise bunu kadastro çalışmasını takip eden on yıl içinde dava konusu yapabilirler.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şayet aile büyükleri öldü, mirasçıları anneniz ve kardeşleri ise bu halde de annenizin veya kardeşlerinin yine on yıl içinde dava açarak tapu kayıtlarının düzeltilmesini talep etme hakları var. Kadastro çalışması altı yıl önce yapıldığına göre annenizin önünde daha dört yıl var. Dayınız tarlaların yüzde 90’ını kendi adına tescil ettirdiğine göre anlaşılan o ki anneniz veya var ise diğer kardeşlerinin de bu yerde hissesi olacak. Bu durumda da annenizin dava açma hakkı bulunuyor. Dedenizin hisselerini satmaya gelince. Dede yaşlı olabilir ancak hukuki muamele yapma ehliyeti varsa buna karşı bugün için yapılabilecek bir girişim yok. Şayet dede akıl hastası ise mesela yaşlılıktan dolayı demans yani bunama gibi belirtiler gösteriyor ise bu halde yaptığı satış işlemleri geçersizdir ve bu satışın iptali mümkündür, bu halde konuyu bir meslektaşımla işbirliği yaparak çözmenizi öneririm.

14 hafta geçti mi?

Bir işyerinde 14 senedir çalışıyorum. Bayram tatilinde giderken kaza yaptım işe iki hafta geciktim. İşten çıkarılmışım. Hakkımı nasıl ararım? A.K.

Doğrusu bunun yanıtını vermek için durumun incelenmesi lazım. Acaba kaza geçirip yaralandınız veya hastaneye mi kaldırıldınız. Yoksa kaza geçirmiş olmanın rahatsızlığı içinde işi ihmal mi ettiniz. Şayet sakatlandınız veya hastane yatırıldı iseniz bunu işyerine bildirebilirdiniz. Bu halde ihbar sürenize altı hafta daha ekleyeceksiniz, işe devamsızlık bu süreyi geçti ise bu halde işinize tazminatsız son verilebilirdi. Bu süre de sekiz hafta artı altı hafta yani 14 haftadır. Şimdi bakacağınız husus işyerinin olaydan haberi olup olmadığı ve 14 haftanın geçip geçmediğidir. Anlattığınıza göre iki hafta sonra işten çıkarılmışsınız. Bu halde alacak hakkınız bulunduğu kanaatine varırsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder