Tamer Heper Dosyaya ödeyin
HABERİ PAYLAŞ

Dosyaya ödeyin

Bağ-Kur’a borcu bulunan bir arkadaşım banka kredisi almış. Bunları taksit taksit ödemekte iken hakkında açılan icra takibinin dosyasını takipten kaldırmamış. Bunu nasıl sağlarım? M.A.

[[HAFTAYA]]

Okuyucumun mektubundaki anlatım aynen bu. Belli oluyor değil mi? İcra takibini yapan kim, anlatımdan anlaşılmıyor. Ancak görülen bir husus, taksitlendirilen bir borç var, bir de icra takibi. Çoğunlukla bir borç, icra safhasına gelindiğinde artık taksitlendirme de sair işlemler de dosya üzerinden yapılmalı. Sizinkinin nasıl yapıldığını bilmiyorum ama dosya üzerinden taksitlendirme yapıldığı hallerde dosyaya taksit taahhüdünde bulunulur ve taksitler taahhüt edilen tarihlerde dosyaya ödenir. Dosyaya ödemek sözü bir tabir, yani icra dairesine gidilerek para icra dairesinde ilgili memura ödenir. Bu halde de dosya açıktır, kapanmaz. Ne zaman ki borcun tamamı ödenir o zaman dosya takipten kaldırılır. Ancak bunun dışında dosya açıkken taksitlerin elden ödendiği çok görülmüştür. Bu bizim tavsiye ettiğimiz bir ödeme şekli değildir. Ancak güvenilir bir alacaklı, elden ödense de size paranın alındığına dair makbuz vermeli ve borç bitince de dosyaya talepte bulunup borcun bittiğini, dosyanın kapanması gerektiğini ifade etmeli. Fakat alacaklı parayı elden alıp da borç bitince dosyanın kapanması işlemini yapmazsa işte burada problem başlar. Çünkü elinizdeki makbuzu icra müdürlüğüne ibraz edip dosyayı kapatamazsınız. Bu halde dava açmak gerekir. Siz halen taksit ödüyorsanız dosyanın kapanmamış olması tabiidir. Zira taksitlerinizi aksatırsanız o dosya üzerinden takibin devam etmesi lazım. Yani henüz ortada bir yanlışlık yok. Ancak benim tavsiyem taksitleri icra dosyasına yatırmanız yönündedir.

Haberin Devamı

Bir hukukçuya ihtiyaç var

Bir olaydan dolayı hakkımda tahkikat başlandı. Savcılığa gittim, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım. 70 gün sonra polisler beni aldı. Önce karakola, sonra hastaneye götürdüler. Orada içeriğini bilmediğim birtakım kağıtlar imzalattılar. Sonra da iki buçuk saat araba içinde gezdirdiler. Neticede benimle ilgisi bulunmayan bir mahkemeye götürdüler. Orada benim isminin dışında bir başka isimle düzenlenmiş müzekkere imzalatıp beni tutukladılar. Ben bu işten nasıl kurtulacağım? G.G. Okuyucumun anlattıkları ilginç. Anlatılan doğru ise diye cümleme başlamak zorundayım çünkü anlatılandan çıkan sonuç sanki bütün adli mekanizma kendisine tuzak kurmuş gibi. Elbette buna inanmak zor. Ancak bunların içinden biri bile gerçekse ortada adil olmayan bir durum var demektir. Bu durumda anlatılanlar gerçek olsun olmasın mademki ortada ceza hukukunu ilgilendiren bir durum var olayın da tek çözümü var. Bu işi bir meslektaşıma havale etmek. Sade vatandaş, yapılan hukuki işlemin mahiyetini bilmiyor. Dolayısı ile çözümünü de bilemeyeceği için mağdur oluyor. Benim anladığım bu okuyucumun ikinci bir hukuki problemi var ve ikinci bir tahkikat geçiriyor. Tabiien sonunda söylediği bir başkasının ismine düzenlenmiş belgelerle takibata uğradığı hususu, incelenmesi gereken bir durum. Günümüzde bazı sahtecilerin başkalarının hüviyetini kullanıp suç işledikleri görülmektedir. Bu durumda olayla ilgisi bulunmayan kişiler mağdur olmakta, hatta hapse girmektedir. Böyle bir olayın olma ihtimali de uzak değildir. Dolayısı ile bir hukukçuya acilen ihtiyacı bulunduğu, olayı başka türlü çözemeyeceği kanaatindeyim

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder