Tamer Heper Dul maaşı alırsınız
HABERİ PAYLAŞ

Dul maaşı alırsınız

Haberin Devamı

Evli iki çocuklu bir kadınım. Eşimin bankalara 50-60 bin TL civarında borcu var ama benim de eşimin de hiçbir malı yok. Bu durumda; Evliyken eşim ölürse bu para benden istenilir mi? Boşanma durumunda sorumluluğum devam eder mi? Bankalar bu borçlar için haciz işlemi yapabilir mi? Eşimin ölümü durumunda mirası reddedersem ne olur? Çocuklarım ve ben dul ve yetim maaşını da reddetmiş olur muyuz?

Eşinizin malı mülkü parası pulu yok, pek anlayamıyorum bankalara bu kadar borcu nasıl oldu? Kredi kartı borcu bu seviyeye çıkmaz, ferdi kredi için teminat istenir, acaba bu ne? Bunları sormamın nedeni siz kendinizi sorumlu hissetmeden önce bu borçların teminatının olması lazım geldiği düşüncesinde olduğu için. Böyle bir teminat var ise siz endişe etmeyin. Ancak sorularınıza gelirsem. Kocanızın ölümü halinde borçları da mirasçılarına kalır.

[[HAFTAYA]]

Çocuklarınızdan da söz ettiğiniz için siz ve çocuklarınız borçtan sorumlu olursunuz. Boşandığınız takdirde elbette borçlarından sorumlu olmazsınız çünkü mirasçısı olmaktan çıkarsınız. Bankalar bu borç tahsili için girişimde bulunacaklar ise şayet varsa öncelikle ellerindeki teminatı paraya çevirirler. Yok ise eve hacze gelirler ve kocanızın olduğu kanaati edinilen mallara haciz koyarlar. Ancak yeni sistemde yatak, yorgan haczedilemiyor, elektronik eşya tek ise bu da haczedilmiyor. Eşinizle boşanmadan, eşinizin ölümü halinde üç ay içinde mirası reddedebilirsiniz. Bu durumda borçtan sorumlu olmazsınız ve emeklilik veya SGK nedeni ile bağlanacak maaştan mahrum olmazsınız.

Avukatınızı dinleyin

Benim, baba bir anne ayrı bir kardeşim var. Ancak kendisini hayatım boşunca pek görmedim. Bundan bir süre önce evime iki kişi geldi, kardeşimin öldüğünü, İstanbul’da malvarlığı bulunduğunu söylediler. Yarım kan kardeşim ölmüş, ben bu ne demek dediğimde, ona ait malların hazineye kalması demek olduğunu söylediler. Ancak bir avukat bu davayı alıp kazanacağını söyledi ne dersiniz? H.N.


Doğrusu miras konularında tam anlamı ile neticeye varılabilmesi için aile tablosunun tam olarak bilinmesi ve ölümlerin tarihinin bilinmesi gerekir. Zira miras konuları karmaşık konulardır. Şimdi söyleyeceğim şeyler bilmem sizin işinizi görecek mi? Anne ayrı baba bir kardeşin ölümü halinde size miras kalabilir. Bunun için babanın hayatta olması, sonra da babanın ölmesi gerekir ki babaya geçen terekenin size dolayısı ile gelmesi lazım. Kardeşinizin ölümünde anne-baba da ölü ise bu halde de doğrudan size bir miktar miras kalır. Dolayısı ile size dava açmayı teklif eden meslektaşımın bu işi ölümlerin sırası ve aile tablosunu inceleyip buna göre karara vardığına göre dava açılmasında yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder