Ekrem Sarısu Emekli olabileceğiniz tarih 12 Nisan 2013
HABERİ PAYLAŞ

Emekli olabileceğiniz tarih 12 Nisan 2013

Haberin Devamı

Soru: 1 Ocak 1962 doğumluyum. 12 Nisan 1990’dan beri SSK’lıyım. 8335 gün primim var. 1983’te 20 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanmasının erken emekliliğime faydası olur mu? Hamdi ÇINAR/İSTANBUL Cevap: 25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 12 Nisan 2105’te emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanma yararlı. Askerliğinizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 20 ay geri gider ve 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 12 Ağustos 2013’te emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının adreslerini güncellemesi gerekiyor

Soru: Yurtdışında çalışan oğlum adına sosyal güvenlik kurumundan, oğlumun genel sağlık sigortalısı yapıldığı ve gelir testi yaptırması gerektiğini bildiren bir mektup geldi. Oğlum Rusya’da çalıştığı için, Türkiye’de sağlık yardımı almıyor. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? CEZMİ Cevap: Oğlunuz gibi Türkiye’de ikamet etmeyenler, Genel Sağlık Sigortalısı (GSS) olmak zorunda değil. Daha doğrusu isteseler de olamazlar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ndeki (ADNKS) ikametgah adreslerini dikkate alarak yaklaşık 1.7 milyon işsizi Genel Sağlık Sigortalısı yaptı. Muhtemelen oğlunuzun ikametgâh adresini güncellemediğinizden, SGK oğlunuzun GSS tescili yaptı. Sağlık yardımı alması için prim ödeyip ödemeyeceğinin tespitine yönelik gelir testi yaptırması isteniyor. Yapmanız gereken oğlunuzun bulunduğu ülkedeki elçiliğimizden alacağınız resmi bir belge ile adresini güncellemek ve sonucu SGK’ya bildirerek tahakkuk eden GSS priminin terkin edilmesini talep etmekten ibarettir.

Emekli aylığı ile yetim aylığını birlikte alabilirsiniz

Soru: Ocak 2007’de evlendiğimde SSK’dan yaşlılık aylığı ve Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı almaktaydım. Evlilik gerçekleştiğinde yetim aylığımı durdurdum. Şimdi boşanma arifesindeyim. Yeniden yetim aylığı bağlanabilir mi? Yeni değişen yasadan sonra, hem yaşlılık aylığı (SSK’dan) hem de yetim aylığı (Emekli Sandığı’ndan) alabiliyor muyum? Yetim aylığı (Emekli Sandığı) 2000 senesinde, emekli aylığı (SSK) 2004 senesinde bağlanmıştı. Ayşe İpek AKFIRAT Cevap: Babanız Emekli Sandığı iştirakçisi olduğu için şanslısınız. Çünkü, SSK ve Bağ-Kur kendi çalışmalarından dolayı emekli olan kız çocuklarına anne ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamazken, Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar dışında, yani SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olanlara yetim aylığı bağlıyor. SSK’dan emekli olsanız da Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Emekli aylığı ile yetim aylığını birlikte alabilirsiniz.

Engelli aylığı alanlar gelir testi yaptırmayacak

Soru: Yakınım engelli aylığı alıyor. Sağlık hizmetlerinden de yararlanıyordu. Yeni kanuna göre; engelli aylığı alsa da gelir testine girecek mi? Sağlık hizmetlerinden yararlanmada prim ödemesi gerekiyor mu? SEMAHAT Cevap: Öncelikle yeni çıkan bir yasanın olmadığını belirtelim. 5510 sayılı Yasa kapsamında uygulanmakta olan Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012’den itibaren bazı kesimler için de zorunlu hale geldi. 1 Ocak 2012’den itibaren 1.7 milyon işsiz, yaklaşık 9.1 milyon yeşil kartlı, 65 yaş aylığı alanlar, engelli aylığı alanlar, köy korucuları Genel Sağlık Sigortalısı yapıldı. 2022 sayılı ‘65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun’ kapsamında engelli aylığı alanlar; 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortalısı yapıldı. Engelli aylığı alanların gelir testi yaptırması gerekmiyor. 1 Ocak 2012’den önce olduğu gibi, bu tarihten sonra da prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar.

Gerideki boş günler borçlanmayla kazanılamıyor

Soru: 1966 doğumluyum. 21 Nisan 2006’da 1-2 günlük sigorta girişim oldu. Daha sonra hiç prim ödemem ve çalışmam yok. Şimdi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir miyim? Bankadan 10 yıllık kredi alınıp emekli olunuyor, deniliyor. Bu doğru mu? BERRİN Cevap: Duyumlarınız maalesef doğru değil. Çünkü, geçmişte kalan prim ödenmemiş boş günler, borçlanılarak kazanılamıyor. 2006’dan bugüne kadar olan süreyi borçlanarak kazanmanız mümkün değil. Bankadan kredi alıp borcunu ödeyerek emekli olmak, ancak, Bağ-Kur’lularda mümkün olabilir. Prim borcunu ödeyemeyen ve emekli olmayı hak eden aktif Bağ-Kur’lu, bankadan kredi çekerek prim borcunu ödeyip emekli olabilir. Bu, borçlanmayla gün kazanılarak emekli olma anlamına gelmiyor. Kazanılan günlerin prim borcunun ödenmesiyle emekli olmak anlamına geliyor.

Ekim 2012’de emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Haziran 1957 doğumluyum. 1 Haziran 1989’da SSK’lı oldum. 5000 gün primim var. 600 gün olan askerliğimi de saydırırsam ne zaman emekli olabilirim? Ahmet Turan EZİN Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız anlaşılıyor. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıcınız 600 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Ekim 2012’de emekli olabilirsiniz.

9 Mart 2016’yı bekleyeceksiniz


Soru: 5 Mayıs 1963 doğumluyum. 9 Mart 1991’de SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olurum? Mehmet Aydın TATAR Cevap: 25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 5525 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 9 Mart 2016’da emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder