Tamer Heper Galiba kandırılıyorsunuz
HABERİ PAYLAŞ

Galiba kandırılıyorsunuz

Haberin Devamı

Lokantamda çalıştırdığım kebap ustası dört yıldır yanımda ancak çalışmasından memnun değilim. Benim işten çıkarmam halinde benden tazminat alacağını söylüyor. Ben de işten çıkaramıyorum. Peki kendi çıksa yine tazminat ödemek zorunda kalır mıyım? M.B.

Bana kalırsa sizin usta sizi kandırıyor. Birincisi, işini iyi yapmayan, işini aksatan işçi uyarılara rağmen hâlâ aynı şekilde işini aksatıyor ise altı iş günü içinde işine son verilebilir ve bu halde tazminat talep edemez. Zira bu hal haklı fesih nedenidir ve haklı fesihte tazminat ödenmez. Geleyim ikinci hale yani işçinin işten ayrılmasına. İşçi de kanunda sayılı nedenler dışında durduk yerde işten ayrılırsa bu halde de tazminat alamaz. Tazminat alabilmesi için ya kanunda yazılı olduğu şekilde işçiye veya ailesine kötü davranışta bulunmak veya hak ettiği ücret ve diğer alacakarı ödememek, iş şartlarını ağırlaştırmak gibi nedenler olmalıdır. Bütün bunlardan herhangi biri yoksa bu halde işten ayrılan kimseye tazminat ödenmez. Yani anlaşılan yukarıdaki tespit gibi çalışan sizi kandırıyor.
[[HAFTAYA]]

Hangi ihtimal gerçekleşecek?


Babam vefat etti, annem ve dört kardeş kaldık. Anneme ben bakıyorum. Bu nedenle annem, babamdan kalan hisseyi bana vermek istiyor. Bunu yapması halinde ileride nasıl bir problem yaşarım? G.T.

Doğrusu ileride nasıl problemler yaşarsınız (belki de yaşamazsınız) peşinen bilme imkanı yok. Zira size bağış yapar da hissesini devrederse ileride kardeşler (yani annenizin ölümünden sonra) mahfuz hisselerini talep edebililer. Evlatların mahfuz hissesi miras paylarının yarısıdır. Şayet bağış göstermez de tapuda satış gösterir ama para almadan adınıza tescil ettirirseniz bu defa tapunun iptalini talep edip artık mahfuz hisselerini değil miras paylarını isterler. Ancak tapuda satış gösterir de gerçekten bedelini ödemişseniz dava açsalar bile davayı kaybederler. Şimdi de son ihtimal, belki de kardeşleriniz sizin annenize bakımda onlara yardımcı olduğunuz için hiç dava açmayacaklar. Bu halde de problem hiç yaşanmayacak. İşte ihtimaller.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder