Tamer Heper Genel kurala rastlamadım
HABERİ PAYLAŞ

Genel kurala rastlamadım

İmza gereken her yerde bana mavi renkli kalem uzatılıyor. Oysa ben günlük hayatımda kırmızı kalem kullanıyorum. İmzanın kırmızı kalemle atılmasının bir mahzuru var mı? E.A.

Her şey aklıma gelirdi de bir gün böyle bir soruyla karşılaşacağım aklıma gelmezdi. Kırk senelik avukatım, imza atmadığım yer kalmadı, bir tek gün de kırmızı kalemle imza atayım demedim, diyene de rastlamadım. Bir zamanlar yeşil mürekkep konusu vardı, bunu hatırlıyorum. Yeşil renkli kalemle imza attırılmazdı, yeşil mürekkebin müfettiş rengi olduğu söylenirdi. Neymiş.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Müfettişler yeşil renkli mürekkep kullanırmış. Ancak kırmızı ilk defa karşıma çıkıyor. Doğrusu kırmızı kullanılmaz diye de bir hükme rastlamadım ama yalnız bizde değil dünyada ya siyah veya mavi kullanılır. Kırmızı ender yerlerde kullanılır, bazı kurumlarda iç genelge olarak kırmızı kullanılamayacağına dair yazışmalar olabilir, örneğin tapu kayıtları için tükenmez kullanmayın, mürekkep kullanın diye talimat olduğunu biliyorum ama ben genel bir yasağa rastlamadım. Ancak herkesin mutad olarak kullandığı şeyler varken yine de kırmızı kullanmasanız keşke diyorum.

Arsa sahibisiniz

İnşaatı kat karşılığı yapacak müteahhit inşaatı yarıda bırakıp kaçtı. Ben ve benim gibi birkaç kişi daire almıştık, arsa paylı tapumuz var. Şimdi inşaatı bir başka müteahhide verme ihtiyacı doğdu. Bu durumda bizler de arsa sahibi miyiz? S.S.

Şu inşaat işini bir türlü beceremiyoruz. Dünyada inanılmaz büyüklükte siteler, oteller, kamu binaları yapıyoruz ama bizde üç beş binayı yüzümüze gözümüze bulaştırıyoruz. Öyle binalar görüyorum ki inanılır gibi değil. Villa yapmış büyük paralara satmış, villaların dış cephesi suntadan. Alanlar şaşkın, bizler hayret içindeyiz. Bunları dahi gördüm. Müteahhit desen, kendi adını müteahhit olarak koymuş, aslında inşaattan falan anladığı yok. Gelmiş memleketten İstanbul’a müteahhitliğe özenmiş, öyle bir ev yapmış ki genel pis su kanalının altındaki bir seviyeye inmiş, muhitin bütün pis suyu evin içine doluyor. Bunları gördükten sonra sizin olayınızı pek yadırgamadım. Şimdi sizin olayınıza gelelim, arsada hisseniz var, bu muhtemelen kat irtifakı kurulmuş bir yapıda kat irtifak tapulu daireniz olduğu anlamına geliyor. Zira arsa paylı tapu lafı artık kat irtifak tapusu için kullanılır oldu. Arsadan hisseniz de olsa kat irtifak tapunuz da olsa evet siz artık bu arsanın ortağısınız. Yani yeni bir müteahhitle anlaşma yapılacak ise siz de katılacaksınız.

Haberin Devamı

Asıl amaç ne?

Babamdan kalan mirası annem ve dört kardeş paylaştık. Annem bir takım haklarından vazgeçti bizlerden fazla pay alması gerekiyor iken bizlerden az pay almaya razı oldu bir daireye sahip oldu. Burada oturmakta ve sağlık sorunu bulunduğu için de ben yanında kalmaktayım. Bir kardeş de annemle ilgilenmekte ancak iki kardeş kapısını ancak bayramlarda çalmaktadır. Annem buna üzülüyor ve dairesinin kendisine bakan gelinine kalmasını istiyor. Karımla ölünceye kadar bakma sözleşmesi imzalasa olur mu? Sonradan bir problem yaşar mıyız? Ö.Ş.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakıma muhtaç birinin malvarlığını bakmayı üstlenen kimseye vermesi veya vereceğini vadetmesi sonucu karşısındaki kişinin de ölene kadar bu kimseye bakması şeklinde yapılan bir sözleşmedir. Akıl sağlığı yerinde olanlar arasında yapıldığı takdirde geçerlidir. Ancak bu sözleşme kanuni mirasçılardan mal kaçırmaya yönelik olarak kötü niyetle yapılmamalıdır. Kötü niyetle yapılıp yapılmadığının sınırı ne? Bunun belli bir göstergesi yok. Her halin icabına göre hareket edilir. Sizin enneniz gelini ile böyle bir sözleşme imzaladığında problem yaşanmaz diyemem. Bir davaya muhatap olabilirsiniz. Ancak davanın sonucu hakkında bir görüş bildirmek zor. Çünkü hakim gerçekten gelininin annenize baktığını, bu sözleşmenin gerçek amacının bakım olduğuna kani olursa dava lehinize sonuçlanır. Ancak bu sözleşmenin diğer mirasçılardan mal kaçırma amacına yönelik olarak yapıldığı kanaatine sahip olursa dava aleyhinize sonuçlanır. Burada önemli rol oynayacak husus delillerdir. Hakim delilleri değerlendirip ona göre karar verir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder