Tamer Heper Gizli ayıp var
HABERİ PAYLAŞ

Gizli ayıp var

Haberin Devamı

2011 sonunda sıfır bir araç aldım, bu yıl satmak istedim ancak alıcının götürdüğü galeri aracın boyasının kalınlığının farklı olduğunu söylemiş. Bu da fabrika dışında boyandığını gösteriyor. Yani araç ayıplı. Acenteye bildirdik, o da yaptığı tespitte bunu teyit etti ama fabrikada bir hata olabileceğini söyledi. Şimdi fabrikanın eksperinin raporunu bekliyoruz. Bu durumda ne yapabilirim? A.T.

Bu bahsettiğiniz husus gizli ayıptır. Yani basit bir muayene ile anlaşılamayan ayıptır ki ancak farkına varıldığında hukuki sonuç doğurur. Bu halde de sizin yapılan tespitleri yazılı olarak istemeniz ve yazılı olarak ele aldıktan sonra da imalatçıdan, bayiden ve satıcıdan aracın bedelini ödeyip geri almalarını isteme hakkınız bulunduğu gibi bir yenisi ile değiştirilmesini talep hakkınız olacak.

[[HAFTAYA]]
Siz zaten paradan yana sıkıştığınız için bu aracı satıyordunuz, dolayısı ile size aracın bedelinin ödenmesi işinizi görür. Burada problem şu: Şayet karşınızdaki şirket sizin talebinizi kabul etmez ise bu defa dava açmak zorunda kalacaksınız. Evet açacağınız davada güçlüsünüz, bir sonuca varırsınız ama dava açtığınız da da işiniz uzayacak, bu durumda maddi sıkışıklığınızı nasıl giderirsiniz işte mesele burada. Sulhen anlaşma dışında bunun çabuk hallinin bir başka yolu yok.

Fazla mesai ne zaman ödenir?

Deniz İş Kanunu madde 28’de gemi adamına ücretinin derhal ödeneceği yazılı, ancak biz derhal alamıyoruz. Bunun için ne yapmalıyız? K.D.


Okuyucumun sorusu ücret konusunda mı, fazla çalışma konusunda mı? Zira sorusunda ücretten söz ediyor ama bahsettiği 28. madde fazla mesai ile ilgili. Ben ortak noktayı bulup yanıt vereyim. Deniz İş Kanunu bizim işyerleri için uyguladığımız 4857 sayılı kanundan farklı. Deniz İş Kanunu’nun fazla mesaiyi düzenleyen 28. maddesi de ücreti düzenleyen 29. maddesi de ödemeler için şu cümleyi kullanıyor: “Fazla saatlerde çalışma ücretlerinin asıl ücretler için hizmet aktinde gösterilmiş bulunan zaman yer ve devrelerde işveren veya işveren vekili tarafından gemi adamlarına tam olarak ödenmesi zorunludur.” Bu cümlede ücret ödeme tarzı da geçtiği halde ücreti düzenleyen 29. madde de de ödeme için benzer hüküm mevcut. Dolayısı ile okuyucumun sorusu fazla mesai için de olsa ücret için de olsa yanıt benzer. Peki zamanında ödenmeyen ücretler için ne yapılır? Olsa olsa haklı fesih sebebi ile sözleşme işçi tarafından fesholunur, yasal haklar talep edilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder