Tamer Heper Güven sarsılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Güven sarsılıyor

Haberin Devamı

Bir dükkan satın aldım. Dükkanı kooperatif yapmış. Ben tapuyu aldıktan sonra bana yüklü bir borç çıkardılar. Sonra ikinci borç derken üçüncü borç. Bunları hep icra takibi ile istediler. Hepsine itiraz ettim. Birinci davayı kazandım, Yargıtay da onadı. İkinciyi kaybettim, şimdi Yargıtay’da. Böyle çelişki olur mu? Ben kooperatife niye borçlu olayım? Ne dersiniz? G.A.

Benim kooperatiflerin inşa ettikleri binalardan, sonradan bağımsız bölüm alanlar hakkındaki görüşlerim artık belli. Bu konuyu çok yazdım. Kooperatif ortağının tapulu dairesini alan biri kooperatif ortağı değildir, olmak zorunda da değildir. Kooperatifin giderlerine katılmaz ama apartman giderlerine katılır.

[[HAFTAYA]]

Sizin üç borcunuzun kaynağının ne olduğunu bilmeden bir yanıt verirsem yanlış olur. Birincisini kazanmışsınız. Demek ki bu benim anlattığım tarzda bir borç, yani kooperatifin iddia ettiği kooperatif borcu. Sizin kooperatife borcunuz olamaz. İkincisi de kooperatife olan borç iddiasında ise Yargıtay bozabilir çünkü birinci dava Yargıtay’da onanmış. Elbette emsal teşkil edecektir. Ancak ikincisinin niteliği farklı olabilir. Örneğin siteye ait ortak gider borcudur. O halde durum değişebilir. Bu dava ve takipler konusunda açıkça bir şey söyleyemiyorum ama sizin kooperatifle bir ilişkiniz olmadığını söyleyebilirim. Kooperatif ortağı olmayı yazılı olarak talep etmediğiniz müddetçe de olmayacak. Kooperatifler bu şekilde davranarak vatandaşın kooperatif nedeni ile sahip olduğu dairelerin piyasasını da düşürüyor yani ortakları için olumsuz bir ortam yaratıyor. Buna kooperatif ortaklarının da karşı çıkması gerekir.

Onarım yapılacak

Bir apartmanın en üst katında oturuyorum. Dairemde yedi adet radyatör var. Bunlardan ancak üçü ısınıyor, diğerleri ısınmıyor. Isınan üç radyatörden de sık sık hava almam gerekiyor. Yakıt masrafını radyatör sayısına göre alıyorlar, benim nasıl katılmam gerektiğini söyler misiniz? S.A.

Bir binada ortak giderlere nasıl katılınacağı yönetim planında yazılı olabilir. Yönetim planına bakacaksınız. Yönetim planı çoğunlukla elde bulunmuyor. Bunun için tapu dairesine başvuracaksınız. Tapuda yönetim planı var. Bir örneğini alın. Burada katılımın nasıl olacağı yazılıdır. Buna uyulacak. Şayet yönetim planında katılımın şekli belirtilmemişse o zaman arsa yapı oranında katılacaksınız. Ancak siz şimdi diyorsunuz ki “Isınmıyorum niye katılayım?” Isınamamak katılmama nedeni değil. Isınmak sizin de hakkınız elbette o zaman ısınmanıza engel olan arıza giderilecek. Teknik adam değilim ancak anlattığınız, radyatörlerden hava alma ihtiyacı, taşırma deposu denilen çoğunlukla çatı arasında bulunan taşırma deposundaki arızadan meydana gelir. Arıza derken örneğin taşırma deposunda yeterli seviyede su yoksa sizin anlattığınız arıza ortaya çıkar. Giderilmesi de basittir. Ancak giderilmesi basit olsun olmasın sizin ısınmanız sağlanmalıdır. Bunun için yönetim yeterli ilgiyi göstermeli ve ısınmanızı sağlamalıdır. Dolayısı ile siz yukarıda anlattığım hesaba göre yakıt masrafına katılacaksınız, ancak yönetici de onarımı yaptıracak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder