Tamer Heper Hak sizin
HABERİ PAYLAŞ

Eşimle evliyken intifa hakkı bende olmak üzere bir daire aldık. Sonra eşimden boşandım. Söz konusu dairede kiracı vardı çıktı. Şimdi eski eşim bu yeri kiraya vermek istiyor. Bugüne kadar sen verdin artık ben vereceğim diyor. Buna hakkı var mı? L.Y

Herhangi bir malın intifa hakkı ayrı kuru mülkiyeti ayrı kişilerde olabilir. Gayrimenkullerde bu durum tapu kütüğüne tescil edilir. İntifa hakkı ayni haktır ve mülkiyet hakkı gibi korunur. Dolayısıyla intifa hakkı sahibi bu gayrimenkulün mülkiyetini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapabilir. İster kiraya verir, ister kendi kullanır, isterse boş tutar. Hatta gayrimenkule ait emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi verir Emlak Vergisi’ni öder.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile kiraya verme konusunda kuru mülkiyet sahibinin bir talebi olamaz. Üstelik intifa hakkı tapuda tesis edilirken bir süre belirtilmemiş ise intifa hakkı, intifa hakkı sahibinin ölümüne kadar sürer. Her halde anlaşılmıştır, eski eşinizin kiraya verme talebinde haklı bir yan yoktur, kiraya verme hakkı size aittir. Sırayla kiraya verme, sırayla kullanma gibi taleplerin hukuki dayanağı yoktur. İntifa hakkı boşanma ile de son bulan bir hak değildir.

Müebbede mahkumiyet

Sekiz ay evli kaldım sekiz ayın sonunda boşandım. Hakim eşime nafaka ödememe karar verdi ama süresini belirlemedi. Ben ne kadar nafaka ödeyeceğim, bu iş ne zamana kadar sürecek? S.L.

Siz süresiz nafaka ödeyeceksiniz, bu iş ne zaman biter kimse bilemeyecek. Sebebi şu: Eskiden boşanma halinde devamlı kocanın karısına nafaka ödemesine karar verilirdi. Sonra yasa değişti, mali durumu iyi olanın mali durumu iyi olmayana nafaka ödeyeceği yasalara girdi. Yani kadının mali durumu iyi ise o da kocaya nafaka ödeyecek (elbette karşı taraf kusurlu değil ise) ama eski anlayış değişmedi hâlâ kocalar karılarına nafaka ödüyor. Üstelik bunun belli bir sınırı da yok, eski eşin muhtaç durumu devam ettiği müddetçe nafaka ödeniyor. Bu durum adil mi? Hayır değil. Çünkü nafakayı alan eş kaçak çalışır, haricen birtakım işler yapar para kazanırsa bile bunu ispat edemediği için eski koca nafakanın kaldırılması talebinde bulunamaz. Olayınızda olduğu gibi topu topu sekiz ay evli kalır ama sonu olmayan bir biçimde nafaka ödemeye devam eder. Nafakanın kaldırılması için eski eşin mali durumunun iyi olduğunun ispatlanması gerekir. Peki ne olsun? Yanıtı basit. Eski eşin çalışma kabiliyeti bulunduğu anlaşıldığı anda nafaka kesilmeli. Sağlığı ve sosyal durumu itibarıyla çalışma imkanına sahip olup da çalışmayan kişi belli ki kötü niyetlidir, kötü niyet de hukukta korunmaz. O halde nafaka kesilmelidir. Hiç kimse müebbet hapis gibi müebbet nafakaya mahkum edilmemeli. Dolayısıyla uygulama hatalı, adalet ilkelerine aykırıdır. Bunun için kanun değişikliği dahi gerekmez, Yargıtay kararlarında bu hususa değinmek yeterlidir ama şimdilik bir umut ışığı yok. Yani üç ay evli bile kalsan müebbet nafakaya mahkum olabilirsin

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder