Tamer Heper Hakim karşısındaki beyan esastır
HABERİ PAYLAŞ

Hakim karşısındaki beyan esastır

Bir trafik kazasına karıştım. Karakolda tanık lehime konuştu ancak mahkemede ifadesini değiştirdi ve aleyhime tanıklık yaptı. Bu tanıklıklarından hangisi geçerlidir? Hakim nasıl karar verir? B.O.

Kural hakim huzurunda söylenen beyanların geçerli olduğudur. Bir kimse muhtelif yerlerde beyanda bulunmuş olabilir, bu muhtelif yerler polis olur, jandarma olur veya savcılık olur. Ancak bunların sonunda dava açılmışsa hakim karşısına çıkar ve işte buradaki beyanı esastır. Peki hakim ne yapar?

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Hakim karakoldaki ifade ile huzurdaki ifadenin arasındaki çelişkiyi gidermek için tanığa polisteki ifadesini hatırlatır ve aradaki çelişkinin nedenini sorar. Tanık da bu çelişkinin nedenini hakime açıklar. Ancak sizin olayınızdaki tanık açıklamasında gerçekten tutarsızlık var. Bu halde sizin yalan tanıklıktan bu tanığı savcılığa şikayet etme hakkınız var. Çünkü bir kimseye işlemediği bir suçu yüklemek suç olduğu gibi yalan tanıklık da suçtur. Dolayısı ile hakim kendi karşısında söylenen beyana göre karar verir ancak bu karar aleyhinize çıkarsa, kararda bu tanığın beyanının etkili olduğu görülüyorsa ve neticede bu tanık yalan beyandan mahkum oldu ise bu halde aleyhinize verilen kararın bozulması için girişimde bulunma imkanınız doğar.

İsteğinizle olur

Çalıştığım işyerinde fazla mesai yaptırıyorlar. Ancak bu fazla mesai senelik 272 saati geçiyor. Bunun geçmemesi gerektiğini hatırlattığımızda ise bu süreyi aşan çalışma süresi kadar izin kullandırılacağını söylediler. Bu mümkün mü? E.K.

Doğrusu ihtiyaç doğduğu hallerde işçiye fazla mesai yaptırılır. Fazla mesai senelik en çok 270 saattir. Fazla mesai yaptırmak için işçinin kabulü şarttır. Ancak çoğu işyerinde işçi, işverenle ters düşmek istemediği için içinden istemese bile yine de mesaiye kalmaktadır. Dolayısı ile bu yolla bir miktar da mesai ücreti alır. Ancak bunu aşan mesai yapıldığı hallerde ve bunun, anlattığınız olayda olduğu gibi itiyat haline gelmesi halinde iş aktinin feshi mümkündür. Ancak size fazla mesainin de üstünde çalışmanız halinde izin sürenizin uzatılacağı teklifini de ancak kabulünüz halinde uygulamak mümkündür. Kabul etmemeniz halinde bu süre dışında çalıştırılmanız da mümkün değildir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder