Tamer Heper Hakimin kararı aleyhinize değil
HABERİ PAYLAŞ

Hakimin kararı aleyhinize değil

Sekiz sene önce eşimden boşandım. O tarihte benden nafaka istemeyeceğini bildirmişti. Aradan sekiz sene geçti müşterek çocuğumuz hastalanmıştı, hastaneye borcumu bono olarak verdim ama sonra bunu da ödeyemedim. Buna rağmen bana nafaka davası açtı, aile mahkemesi de benim maddi durumumu göz önüne almadan aylık 200 TL nafaka bağladı. Buna hakları var mı? M.K.

Boşanma sırasında eşinizin nafaka istememesi ile bugünkü nafaka talebini birbirine karıştırmayın. Zira eşinizin isteyeceği nafaka yoksulluk nafakası idi. Onu da istemiyor. Bu defaki talep müşterek çocuğunuz için iştirak nafakası. İkisini birbirinden ayırın. Yani böyle bir talepte bulunmak mümkün. Geleyim nafakanın miktarına. Nafaka tayin olunurken nafaka alacaklısı çocuğun menfaati göz önünde bulundurulur. Sizin durumunuz ikinci derecededir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Yani tamamen gelirden yoksun olsanız dahi asgari ücretten geliriniz varmış gibi düşünülür. Nitekim aylık 200 TL oldukça düşük bir rakamdır. Demekki hakim sizin durumunuzu göz önüne alarak bu rakamı takdir etmiştir, ben verilen kararda uygulamaya çok aykırı bir yön göremedim. Bu vesile ile hatırlatmak isterim ki nafaka borçlarının ödenmemesi cezai müeyyideyi de gerektirir. Yani ne yapıp edin aylık nafaka borcunuzu ödeyin. Tahmin ediyorum ki sizin için aylık 200 TL çok büyük bir problem olmayacak ama asıl problem nafaka borcunun talep tarihinden itibaren başlayacak olması. Yani birikmiş nafaka borcudur ki talep tarihinden itibaren hükmedilmesinde de hukuka aykırı bir yön yoktur. Öyle tahmin ediyorum ki dava açılırken nafaka talebi daha yüksekti ama hakim durumunuzu göz önüne alıp aylık 200 TL’ye hükmetti. Yani sizin lehinize bir karar verdi.

Vasiyetname ile bırakabilirsiniz

Sahibi bulunduğum arsanın imarı iki kat iken ben bir kat yaptım, cins tashihi yapmadım içinde oturuyorum. Binamın hukuki eksiği yok. Bunu karıma vasiyet etmek istiyorum bu hali ile mümkün mü? P.Ş.

Kat mülkiyeti kurulmadan bir bina kullanılabilir. Kat mülkiyeti kurulması mecburi değildir isteğe bağlıdır. Zaten tek kat binada kat mülkiyeti kurulmaz. Sizin malik olduğunuz gayrimenkul arsadır. Üzerindeki ise mütemmim cüz yani tamamlayıcı parçadır. Arsa olan gayrimenkule sahip olan onun üzerindekilere de sahip olur. Dolayısı ile sahip olduğunuz gayrimenkulü elbette eşinize vasiyet edebilirsiniz. Vasiyet ettiğiniz gayrimenkule yani arsaya sahip olan üzerindeki eve de sahip olacaktır. Peki mahfuz hisseli mirasçınız var mı yok mu? Vasiyetname yaparken bunu da göz önüne almanızı tavsiye ederim. Vasiyetnameyi de noterde yapın ki bir eksiklik olmasın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder