Tamer Heper Hangi mevzuat ne işe yarar
HABERİ PAYLAŞ

Hangi mevzuat ne işe yarar

Haberin Devamı

2006’da inşası bitirilmiş bir binada geçen sene bir daire aldım. Daire en üst katta. Çatı problemli kiremitler kaymış, çatının iskeleti hatalı. Şimdi müteahhide dava açabilir miyim? Binayı sigorta ettirsem yararlanabilir miyim? Yoksa binada oturanlarla mı bu problemi halletmeliyim? M.K.

Binanızda yapımdan kaynaklanan çatı hatası olabilir. Bunun dışında her kullanılan nesnede kullanmadan dolayısı yıpranmalar olabilir. Bunu söylememin nedeni şu: Bir binada hasar varsa bu mutlaka müteahhidin kusuru demek değildir, ihtimaller dahilinde ikinci söylediğim husus da vardır.

[[HAFTAYA]]

Tabii yıpranma, kat malikleri tarafından giderilir. Müteahhidin kusuru ise iki mevzuat içinde değerlendirilir. Birinci mevzuat tüketici hakları mevzuatıdır. Ancak sizin olayınızda tüketici hakları mevzuatı uygulanmaz. Zira tüketici hakları mevzuatı bir tacir ile muhatap olan sade vatandaş arasındaki ilişkiyi düzenler. Oysa siz daireyi müteahhitten almamışsınız yani ikinci el bir alışveriş. Daha açığı bir vatandaştan daire almışsınız, bu halde tüketici hakları mevzuatı devreye girmez. İkinci mevzuat borçlar hukuku mevzuatıdır ki buna göre müteahhit beş yıl müddetle yaptığı inşaattan sorumludur. Bu hüküm yeni Borçlar Kanunu’nda biraz genişletildi ve müteahhidin ayıplı eser inşa etmesi halinde sorumluluğu yine beş yıl ancak müteahhidin ağır kusurunun bulunması halinde sorumluluğu 20 yıldır. Siz bu mevzuattan da yararlanamayacaksınız. O halde bir imkan kalıyor, kat mülkiyeti mevzuatı, yani yanıtınız sorunuzun içinde. Binadaki kat maliklerinin katılacağı bir onarım yapacaksınız. Sigorta ise hiç girmemeniz gereken bir konu, hele hele oluşmuş bir hasar için sigorta düşünülemez bile.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder