Tamer Heper Hata yapıldı
HABERİ PAYLAŞ

Hata yapıldı

Haberin Devamı

90 daireli yazlık bir sitede bağımsız bölüm malikiyim. Bir komşu, projesinde teras olan binasına ahşap, üstü kiremit çatı yaptı. Konu mahkemelik oldu, yakın üç komşudan izin alığı için mahkeme davayı reddetti, Yargıtay bozdu ve çatı yıktırıldı. Şimdi de kat malikleri kurulu toplantısında balkonların kapatılması, dairelerin büyütülmesi binalara çatı yapılması konusunda yüzde 80 oyla karar almışlar. Biz hiçbir zaman yüzde 80’le toplanmadık. Demek ki imzalar sahte. Bu bir. İkincisi binaların projeye aykırı değiştirilmesi, ortak alanlara taşılması böyle yüzde 80 oyla olabilir mi? B. S.

Okuyucumun sorusu 2007 yılına kadar halledilmiş durumdaydı, ortak mahaller herkesin malıdır, dolayısı ile ortak mahallere müdahale ancak tüm bağımsız bölüm maliklerinin kabulü ile mümkündü. Bu hukukun temel prensipleri içinde kabul edilen mülkiyet hakkına uygun olduğu için tartışmasız doğru bir uygulama idi. Ancak 2007’de yasada birtakım değişiklikler oldu. Bu arada ortak alanlarda beşte dört oyla değişiklik yapılabileceği hükmü yasaya girdi. Şimdi bu madde ile beşte dört oyla yani yüzde 80 oyla ortak alanların işgal edilebileceği, vasfının değiştirilebileceği anlamı çıkıyor.

[[HAFTAYA]]

Önce şunu söyleyeyim, yasa değişikliği yapılırken yanlış yapıldı. Böyle bir maddenin konulmasının nedenini anlamak zor. Ortak mahaller niye belli bir oranın oyu ile değişik amaçla kullanılsın? Bunun kime yararı var? Yasada yanlış yapıldı. Ancak bu maddeyi yorumlamak gerekecek. Yorum şu olmalı. Ortak mahaller herkesin malı, öyleyse herkesin bu yer üzerinde mülkiyet hakkı var. Mülkiyet hakkı Anayasa teminatı altında, mutlak haklardan, dokunulamaz, bertaraf edilemez. O halde ortak alana yüzde 99oyla dahi olsa dokunulamaz. Zira böyle olunca o yüzde 1’lik hakka sahip malikin Anayasal hakkına tecavüz edilmiş olur. Peki bu madde beşte dört kuralı getirdi. O halde mülkiyet hakkına tecavüz anlamına gelmeyen ortak yerler için bu hüküm uygulanabilir. O da nedir? Örnek: Binanın cephesindeki renk gerçekte değiştirilemez, o halde yeni yasa değişikliğine göre beşte dört oyla değiştirebilecek. Veya merdiven kovası denilen iç duvar boyası, beşte dördün oyu ile rengi belirlenecek. Veya binanın ismi beşte dört oyla değiştirilebilecek. Bu kanundaki yanlış ifade ancak bu şekilde yorumlanabilir. Yoksa milletin malına beşte dört oyla sahip çıkmak Anayasanın ruhuna da lafzına da aykırıdır. Daha doğrusu kanuna böyle bir cümle sokmak hatadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder