Tamer Heper Hayvanları Koruma Kanunu'nun adı var
HABERİ PAYLAŞ

Hayvanları Koruma Kanunu'nun adı var

Haberin Devamı

Hayvanların korunması hakkında kanun çıkarılacaktı çıktığını duymadım. Böyle bir kanun çıktı mı? Toplu halde hayvan bakanlara karşı bizim sitede dava açıldı. Böyle bir dava olabilir mi? M.N.

Hayvanlara karşı kötü davranmaya, ev hayvanı-sokak hayvanı ayırımı yapılmasına kendi hesabıma şiddetle karşıyım. İnsan da dahil olmak kaydı ile bunların hepsi ‘CANLI’dır. Her canlının yaşama hakkı vardır ve insan neslinin, tüm hayvanların yaşam hakkına saygı duyması gerekir. Bu sözüme avcı arkadaşlar kızabilir ama avlanmaya da bu nedenle karşıyım. (Hastalıklardan gelecek tehlikeden korunma önlemi ve savunma hali istisna.) Ancak ülkemizde hayvanlara karşı koruma önlemi yoktur, toplumun geniş kesiminde hayvanlara karşı kötü davranış mevcuttur.

[[HAFTAYA]]
Bunun örneği okuyucumun sorusu içindedir. Düşünün evcil hayvanların evlerden sokağa atılması için dava açabilmektedirler. Hiç ama hiç abartı olarak kabul edilmesin evcil hayvan o evin ferdidir. Evin herhangi bir ferdini sokağa atma talebi nasıl ki yapılamayacak ise evcil hayvanlar için de aynı tutum gerçekleşmelidir. Fakat ne yazık ki bizdeki mevzuat, şayet yönetim planında, bağımsız bölümlerde hayvan beslenmez diyor ise mahkemeler hayvanın çıkarılmasına karar verir. Çağdışı bir uygulamadır ama ne yazık ki böyledir. (Evlerde bakılıp saldırgan olan ve çevrede tehlike yaratanlar için önlem alınmasına diyecek yok.) Hiç zararı olmayan hayvanlar evlerden uzaklaştırılmaktadır. Sahibi evin ferdi haline gelen hayvanı sokağa atmamak için evini terk etmek zorunda kalmaktadır ki bu bir zulümdür. Dev gibi köpeklerin annesiz kedileri evlat edinip barındırdığı hatta emzirdiğini gördüğümüz günümüzde insanların hayvanlara karşı davranışı düşündürücüdür. Evlerden hayvanların uzaklaştırılması talebini şayet yönetim yapmış ve dava açmış ise yönetimin eski hale getirme ve müdahalenin meni davası talep hakkı yoktur. Talep hakkı sadece bağımsız bölüm maliklerinindir. Peki hayvanları koruma yasası ne oldu? Hiçbir şey olmadı, zaten var ama bakar mısınız varlığından haberiniz bile yok, çünkü uygulayan yok. Daha açık deyimi ile hayvanları hayvan yerine koyan yok. Bir avuç hayvansever ise akıntıya kürek çekiyor. Son olarak hatırlatayım ki dünyada önce hayvanlar vardı, insanlar sonradan ortaya çıktı. Ama biz hayvanların kıymetini bilmiyoruz. Bir gün köşede kenarda kalmış bu yasanın hükümlerinden söz ederim, bugünlük bu kadar

Menkullerde bir yıl

Köşenizde bir yıl müddetle işlem yapılmazsa icra düşer diye bir yazı hatırlıyorum ancak bulamıyorum. Hatırladığım doğru mudur, nerede bulurum? Z.E.

Doğrusunu isterseniz bu konuda zaman zaman yazdığımı hatırlıyorum ama gün veremiyorum, hangi gün ne yazdım akılda kalması mümkün değil. Ancak yeniden hatırlatayım. Yanılmıyorsam yazdığım şöyleydi. Menkul hacizlerinde hacizli mallar için bir yıl içinde işlem yapılmazsa haciz kalkar. Gayrimenkullerde ise bu süre iki yıldır, iki yılın sonunda haciz kalkar. İcrada işlem gören dosya içinde yapılmış bir muamele yoksa bir yılın sonunda işlemden kaldırılır ama dilekçe ile yenilemek mümkündür. Bilemiyorum bu kadarı yeter mi işinizi görür mü?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder