Tamer Heper Henüz takip başlamamış
HABERİ PAYLAŞ

Henüz takip başlamamış

Haberin Devamı

Bir bankadan kredi aldım taksitlerini ödeyemiyorum. Aynı durum ikinci banka için de söz konusu. Hatta bunlara kredi kartı borcum eklendi onları da ödeyemiyorum. Şimdi iki bankadan da telefonuma ‘takiptesiniz’ diye mesaj geliyor. Evime hacze gelebilirler mi? Maaşımdan başka malvarlığım yok diye mal beyanında bulunacağım, bu kabul görür mü? Eşimin eşyasına haciz uygulayabilirler mi? Borcumdan dolayı hapis cezası alır mıyım? Alırsam bu ceza borcumu etkiler mi? A.D.

Okuyucumun derdi büyük. Aslında şu soruyu sorma hakkını kendimde bulmuyorum ama pek çok kişinin bu durumda olduğunu görünce sormadan da edemiyorum. Belli bir işiniz var, geliriniz de bu ücretle sınırlı, peki bu kadar borcu neye güvenerek yaptınız? Ben buradan şunu anlıyorum: Kredi kartı kullanıp borçlandıktan sonra işten atılanlar çok ama çok mağdur. Çünkü işten atılmak hesapta yoktu. Ancak geliri belli iken bunun üzerindeki borçlanmaya da bir mana veremiyorum.

[[HAFTAYA]]

Tabii kusur sadece kart sahibinde mi? Hayır kusurun büyüğü bankalarda. İnsanların cebine bu kartlar zorla sokuldu. “Hele şu kartı bir al da ödememe problemini sonra düşünürüz” tavrı içinde kart dağıtılıyor. Kartı alan da elbette kullanıyor. Şimdi geleyim okuyucuma. Takiptesiniz diye gelen mesajlar icra takibi anlamına değildir. Bu mesajlar “Borcunu öde aksi halde icraya vereceğiz” anlamında. İcraya verildiğinizde size icra dairesinden ödeme emri gelecek ve size ödeme veya itiraz için yedi gün süre verilecek. Takip böyle başlayacak. Bu takibe yedi gün içinde itiraz mümkün. Bu halde takip duracak. Ancak ben bunu tavsiye etmem zira sonuçta davayı kaybettiğinizde borç yüzde 40 daha artmış olur. Onun için tavsiyem ödemeye çalışın. Eve hacze gelebilirler ve size ait eşyaya haciz tatbik edebilirler. Evet maaşınıza da haciz gelebilir. Maaşınızın dörtte biri her ay kesilir. Bu safhaya kadar hapis tehdidi yok. Borcu olan biri sırf borcu yüzünden hapse girmez. Ancak icra dosyasına taksit talebinde bulunursanız ve taksit talebiniz alacaklı tarafından kabul görür de taksitleri ödemezseniz o zaman hapis cezası gelebilir. Hapis cezası borcu ortadan kaldırmaz, borç olduğu gibi durur hatta faiz işler. Bundan sonra kredi kartı kullanacaklara bir atasözünü hatırlatayım: “Ayağını yorganına göre uzat.”

Önce bir konuşun

Sahibi bulunduğum firma adına bono verdim. Bono vadesinde ödenmedi ama bir süre sonra faizi ve avukatlık ücreti ile birlikte elden ödendi. Alacaklıdan kendi el yazısı ile makbuz alındı ve alacaklı, bonoların avukatından geldiğinde iade olunacağını söyledi. Bekledik bonolar gelmedi ama bir süre sonra ilk bono avukat tarafından icraya konuldu. Buna karşı ne yapabiliriz? Bu para tekrar ödenecek mi? M.H.

Bu paranın ne olacağını anlatacağım ancak önce bir öneride bulunayım. Parayı asıl alacaklıya ödemişsiniz. Bundan alacaklının avukatının haberi olmamış olabilir. Bu nedenle de bilmeden ilk bonoyu icraya koymuş olabilir. İtiraz süresini geçirmeden derhal alacaklıyı arayıp bononun aynı gün iadesini isteseniz acaba ne yanıt alırsınız. Bu kadar acele etmemin nedeni şu: Bonolara ait takiplerde itiraz süresi yedi gün değil beş gün. Yani süre çok kısa. Bir uzlaşma olmazsa icra mahkemesine başvurmanız gerekecek. Ayrıca size takip ilk bono için yapılmış, demekki arkadan gelecek bonolar da var. Ancak siz tüm borcu ödemişsiniz o halde geri kalan bonolarda da risk var. O halde bir menfi tespit davası yani borcunuzun bulunmadığının tespiti davası açmanız gerekecektir ki bunun için bir meslektaşımın yardımını almanızı önereceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder