Tamer Heper Hepsi yıldırım nikah
HABERİ PAYLAŞ

Hepsi yıldırım nikah

Evlenme işlemlerini çabuklaştırmak için yıldırım nikahı yapmak istiyoruz. Bunun için ne yapmak lazım, muamelesi nedir? D. Y.

Yanıtım çok kısa, hiçbir şey yapmayın! Biliyorum pek bir şey anlamadınız, açıklayayım. Önce geçmişten bir hatırlatma. Efendim eskiden evlenme başvurusu yapanlar evlilik işlemlerini tamamladıktan sonra evlilik taleplerine ait belge askıya çıkardı. Yani evlendirme memurluğunun bulunduğu binada asılır ve on beş gün askıda kalırdı. Bundan murat, evliliğe itirazı olanlar bunu görsün itirazlarını bildirsin. Yani evlenme işlemleri için on beş günlük bir bekleme süresi vardı. Bu süreyi kazanmak isteyenler bazı yollara başvurup askı süresini kaldırır on beş gün beklemeden nikah günü alırlardı ki işte buna yıldırım nikahı denilirdi. Sonra ne oldu biliyormusunuz, bu on beş günlük askı süresinin hiçbir işe yaramadığı görüldü ve yasadan çıkarıldı. Yani şimdi tüm nikahlar zaten yıldırım nikahı, bu nedenle hiçbir şey yapmayın zaten yıldırım nikahı ile evleneceksiniz.

Haberin Devamı

Şimdi talep edin

Eşimden boşandım ama bugüne kadar nafaka almadım, bir de küçük kızım var. Şimdi nafaka davası açmak istiyorum ama İzmir’de yaşayan eşim adres değiştirmiş, yeni adresini bilmiyorum. Bu durumda nasıl dava açarım? Geçmiş yıllara ait nafaka alabilir miyim? T. D.

Eşiniz aleyhine nafaka davası açtığınızda elbette ki dava dilekçesinin kendisine tebliği gerekmektedir. Ancak yeni adresini bilmediğiniz durumlarda eski adresini gösterebilirsiniz. Eski adresinden bila tebliğ, yani tebliğ edilmeden geri dönen tebligat için mahkemeden zabıta tahkikatı istemeniz mümkündür. Zabıta eski adresine gidip davalının yeni adresini araştırır. Umumiyetle muhtardan veya yakın komşulardan yeni adresi temin edilebilmektedir. Ayrıca şimdi vatandaşlık kimlik numarası ile yeni adresleri tespit de mümkün olmaktadır. Bu yeni bir uygulama olduğu için belki bulma imkanı yüzde 100 diyemeyeceğim ama bu yolla bulma ihtimali büyüktür. Bu yolları deneyin, başarılı olacağınızı umuyorum. Geçmiş yıllar için bir mahkeme hükmü var olsaydı da bunları tahsil edememiş olsaydınız elbette geçmişteki alacakları isteyebilirdiniz. Ancak hüküm bulunmadığından geçmişe dair bir talepte bulunamazsınız.

Haberin Devamı

Kısa süren bir dava

Adım Tuğçe ama kütüğe Tuhçe olarak yazılmış. Bunu düzeltmek istiyorum, ne yapmalıyım? T.B.

Nüfus kütüklerinde değişiklik yapılabilmesi için mahkeme kararı gerekir. Sizin adınızın yanlış yazılmış olması bir yazım hatasını düzeltmek şeklinde değil isim tashihi olarak görülmelidir. İsim tashihleri için de asliye hukuk mahkemelerinde tashih davası açmakla isim düzeltmesi yapılabilir. Bakırköy adliyesine gidip (bulunduğunuz semti Güngören olarak bildirmişsiniz) isim tashihi için bir dilekçe vereceksiniz. Adliyelerde davalar mahkemeler arasında dağıtılmaktadır. Sizin davanızın düştüğü asliye hukuk mahkemesinde davanızı takip edeceksiniz. Bu davada sizin günlük hayatınızda Tuğçe olarak tanındığınızı belgelemeniz gerekecektir. Bunun için muhtelif kurumlardaki kayıtlarınız, yazılı belgeleriniz ve hatta tanıklarınız delil olabilir. Davanız uzun süren bir dava değildir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder