Tamer Heper İki ayrı kavram var
HABERİ PAYLAŞ

İki ayrı kavram var

Haberin Devamı

Ben bir armatörlük şirketinde on iki yıldır çalışıyorum. Sözleşmem var aylık maaş alıyorum, SSK’ya primlerimin ödenip ödenmediğini bilmiyorum. Ben emekli olarak kıdem tazminatı alabilir miyim? Maaşıma sigorta kesintileri eklenir mi? E.K.

Sizin kıdem tazminatı almanız ile emekli olmanız arasında tam anlamı ile bir bağ yok ancak kısmi bir bağ var. Bu ne demek, bilmece gibi değil mi? Şimdi açıklayacağım. Siz on iki yıl çalışmışsınız, dolayısı ile şartların varlığı halinde kıdem tazminatı alacaksınız. Şimdi geliyorum emeklilik ile ilişkisine. Kıdem tazminatını haketmenin şartlarından biri de emekliliği haketmektir.

[[HAFTAYA]]

İlgili kurumdan emekliliği haketmiştir yazısı alındıktan sonra işyerinden ayrılan işçi kıdem tazminatını hakeder. Bu yazıyı alamayan işçi kendi isteği ile işten ayrılırsa tazminatı haketmez. İşte sizin kıdem tazminatınız ile emeklilik arasındaki ilişki bu. On iki sene bu yerde çalışmış olmak hesaplama için yeterli değil. Hesaplama, ilk işe herhangi bir yerde girmiş olma tarihinden başlayıp ödenen prim gün sayısı ile birleştirilir ve buna göre yapılır. Bunlara ait bilgiler ise şimdi SGK’da. Bu bilgiler ışığında emekliliği haketiyseniz işten ayrılın tamam. Henüz şartlar olgunlaşmadı ise kıdem tazminatı da alamazsınız emekli maaşı da. Emekli olursanız belli bir hesap çerçevesinde emekli maaşı alacaksınız ama SSK primleri bu maaşa eklenmeyecek.

Arsa sahipleri yararlanamıyor

Emekliyim. Dairem ve evim yok ama bir arsam var. Bunun vergisinden muaf olur muyum? A.A.


Gayrimenkullerin vergisini düzenleyen Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesi bu hususu düzenlemiştir. 8. madde incelendiğinde sadece konuttan söz etmektedir. Dolayısı ile bu muafiyet konutlar için getirilmiş olup arsaları kapsamamaktadır. Dolayısı ile siz arsanız için bu muafiyetten yararlanamayacaksınız. Zaten bu sekizinci madde bina vergileri bölümünde yer alıp arazi vergileri bölümünde sizin durumunuzda olanlar için bir istisna düşünülmemiştir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder