Tamer Heper İleride olacak
HABERİ PAYLAŞ

İleride olacak

Kiracılar on yılı doldurunca evden çıkarılıyormuş, bu doğru mu? R.N.

Hayır doğru değil. Bizim yürürlükteki yasalarımıza göre kira sözleşmelerinin feshi için yasada yazılı nedenlerden birinin bulunması şarttır. Bunların arasında on yılı doldurmuş olmak yoktur. Dolayısı ile size söylenen doğru değildir. Ancak burada bir açıklama yapma ihtiyacını duyuyorum. Çünkü bu söylenti belki de şuradan çıkıyor. Biliyor musunuz, hukuk sisteminde deprem var. Temel yasalar baştan sona değişiyor. İyi mi oluyor? Hayır. İyi olmuyor. Çünkü ani sistem değişiklikleri hiçbir zaman iyi olmaz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Değişiklik zamana yayılmalı, ihtiyaca göre zaman zaman parti parti değişiklik yapılmalıdır. Nitekim Borçlar Kanunu’nun kira hükümlerinde akıl almaz hatalar yapılmış. Bunu zamanla tartışacağız. Dolayısı ile bu konuyu işte sizin sorunuz nedeni ile açtım. Çünkü toptan değişen temel kanunlardan biri de Borçlar Kanunu ve yeni Borçlar Kanunu, kira konularını düzenleyen 6570 sayılı kanunu ortadan kaldıracak, kira konularında yeni hükümler getirecek. Peki bu ne zaman olacak? 2012’nin Temmuz ayında olacak. İşte o zaman on yıllık kiracıların kira sözleşmeleri kiralayan tarafından feshedilebilecek. Acaba size bu mu söylendi veya size söyleyen bunu duydu da uygulanmaya başladı mı sandı?

Müteahhit gittiyse

Kat karşılığı inşaat yapan bir müteahhitten noter senedi ile dükkan aldım, ancak dükkanı alamadan müteahhit inşaatı terk edip gitti. Arsa sahibi de dükkanı vermiyor. Almak için ne yapacağım? Z.T.

Arsa sahibi önce müteahhitle bir sözleşme yaptı, bu kat karşılığı inşaat sözleşmesidir. Müteahhit de bu sözleşmeye dayanarak size dükkan sattı. Aslında bu bir satış değil gayrimenkul satış vaadiydi. Yani ileride size daire satışı yapılacağı vaadi. Müteahhidin size bu daireyi veya dükkanı verebilmesi için önce kendisi bu dükkana veya daireye sahip olabilmeli, o hakkı elde edebilmeli ondan sonra size bu bağımsız bölüm verilmelidir. Ancak görülüyor ki müteahhit inşaatı bırakıp gitti, yani önce müteahhidin bu bağımsız bölümü alma hakkı doğmadı, bu durumda size nasıl verecek? İşte mesele burada. Bu halde toprak sahibi de size dükkanı vermiyor ve siz bunu dava yoluyla arsa sahibinden alamayacaksınız. Hatta büyük ihtimalle arsa sahibi müteahhit ile sözleşmesini de feshetti. Yani siz olsa olsa müteahhitten paranızı isteyeceksiniz. Moralinizi bozmayayım ama onu da bulursanız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder