Tamer Heper İnanmayacaksınız ama!
HABERİ PAYLAŞ

İnanmayacaksınız ama!

Eşinden şiddet gören biri ne yapabilir? Hukuki hakları nelerdir? L.Ş.

Bunu soranın cinsi, özetlediğim bu soruda ve alttaki rumuzda belli olmuyor ama umarım okuyucularım tahmin ediyordur, elbette bir hanım. Şimdi ben oturup ne hakları bulunduğunu sayacağım, iddia ediyorum ki kulaklarına inanamayacak. Birincisi kötü muamele boşanma nedenlerinden biridir.

[[HAFTAYA]]

Eşinden kötü muamele gören eş, bu nedenle boşanma davası açar ve kötü muameleyi ispatlarsa hem boşanır hem tazminat alır. Tabii aile baskısı veya mahalle baskısı devreye girmezse. Bunların yanında bir de atasözü devreye girmezse. Demişler ya “Kocadır döver de söver de”. (Kim demişse lanet olsun)

Haberin Devamı

İkincisi bizde bir kanun var, ailenin korunması ile ilgili. Bunun için mahkemeye başvurmak lazım. Mahkemeye başvurup eşten kötü muamele gördüğünüzü ileri sürmeniz lazım. Nihai kararı almak için de öyle uzun uzadıya kötü muameleyi ispat dahi gerekmiyor. Emareler bile karar almaya yeterli. Eşin evden uzaklaştırılmasından tutun, var ise silahının elinden alınmasına kadar, akla gelebilecek her tedbire hakim başvurabilir. Ancak bu tedbirin yumuşak karnı, tedbirler en çok altı ay için alınabilir. Verilen tedbiri savcılık izler, zabıta yardımcı olur.

Daha bitmedi, kötü muamele ceza kanunu yönünden de suçtur. Eskiden beri biz buna müessir fiil deriz, etkili eylem diye Türkçeleştirildi. Yani yaralama, darp gibi olaylar. Bunlar için de fiilin ağırlığına göre hapis cezası var.

Görüyor musunuz kadının korunması için ne önlemler varmış. Peki bunlar var da nasıl oluyor da hergün birkaç kadın yatırılıp kesiliveriliyor. İşte bunu ben de çözemedim. Ben buna eğitimsizlik, töre, ailede erkek çocuğa verilen haksız üstünlük falan deyip geçiyorum, ne yapacaksınız bir bahane bulmam lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder