Tamer Heper İşiniz zor
HABERİ PAYLAŞ

İşiniz zor

Çok kıymetli 1200 metrekare arsam var. Ağabeylerim buraya sanayi tesisi yapar sana da hisse veririz dediler, kabul ettim. Ancak bunun için teminat olarak arsanın yarısının mülkiyetini istediler. Ben de verdim ama arsa üzerine çivi bile çakmadılar. Şimdi ben ne yapayım? S.A.

Böyle kıymetli mallar arasındaki alışverişte, yapılacak işlemler ve karşılıklı menfaatlerin nasıl dağıtılacağı ancak yazılı sözleşme yapılarak belirlenir. Böyle bir yazılı sözleşme yoksa, amacı, zararı gibi konuları ispatlayamazsınız. Hele hele sizinle sözlü anlaşma yapan kardeşlerinizin niyeti kötü ve yaptıkları planlı ise belki de tapuda satış göstermişlerdir ve ileride ihtilaf halinde “Verdik parayı satın aldık” diyeceklerdir. Dolayısı ile size bu kadar bilgi ile yararlı olabileceğim bir çözüm öneremiyorum. Kazanamayacağınız birtakım davalar da öneremiyorum. Dava kaybı demek ilave masraf, yani harç ve karşı tarafa ödenecek vekalet ücreti demek. Elinizde yazılı anlaşma olsaydı elbette tavsiyelerim olacaktı ama bu hali ile durumunuz biraz fazla ümitsiz.

Haberin Devamı

Yanıltıldınız

Bir araba sattım. Noter satışını alıcıya vermedim. Çünkü parasını almamıştım, bono vermişti. Bana telefon edip “Satış sözleşmesini gönder, paranı ödeyeyim” dedi. Ben satış sözleşmesini gönderdim ama o paramı vermedi. Aracı eşinin adına aldı, bana kendi adına bono vermişti. Kendi malvarlığı yok. Şimdi karı koca ortaklığından dolayı bu araca haciz koyabilir miyim? S.D.

Ara sıra dişçiye gidip dişinize baktırın. Diş çürüyüp kırıldıktan , dağıldıktan sonra dişçinin yapacağı bir şey yok. Doktora da önceden gidin mesela aşılarınızı olun. Hastalanıp had safhaya gelince doktorun da yapacağı bir şey yok. Avukata da hukuki işlemi yapmadan danışın. İş işten geçtikten sonra avukatın da yapabileceği bir şey yok. İşte siz şimdi bu durumdasınız. Elinizde , cebinde parası olmayan birinin senedini taşıyorsunuz. Karısının malından medet umuyorsunuz ama size yıllardır yanlış anlatıldı. Karı koca ortak falan değil. Şimdi araç kadının, kocanın ortaklığı yok ve siz adamın borcu için kadının malına el koyamazsınız. Zaman zaman size şu ortaklık konusunda nasıl yanlış şeyler söylendiğini, doğrunun ne olduğunu anlatıyorum. Bugün yerim doldu tekrar anlatamayacağım ama köşemi takip edin şu ortaklık meselesini zaman zaman açıklayacağım.

Haberin Devamı

Mahfuz hisse var

İkinci evliliğimi yaptım. Eşim de öyle. İkimizin de ilk evliliklerinden çocukları var, ayrıca müşterek çocuğumuz da var. Eşimin dairesi var. Vasiyetname hazırladı ve ölümü halinde malvarlığını bana bıraktı. Ölümü halinde çocukları bunu bozabilir mi? Mirastan hak talep edebilir mi?

S.P. Eşinizin ölümü halinde yasal mirasçıları siz ve çocuklarıdır. Çocuklar kavramına ilk eşinden olanlarla sizden olanlar dahildir. Dolayısı ile hem sizin hem de çocuklarının mirasta mahfuz hisseleri vardır. Vasiyetname ile tüm malvarlığını size bıraksa dahi çocuklarının mahfuz hissesini bertaraf edemez. Onlar miras paylarının yarısı olan mahfuz hisselerini talep edebilirler. Bu nedenle ‘eşinizin ölümü halinde çocuklar vasiyetnameyi bozabilir’ diyemeyeceğim ama tam olarak uygulanmasını engelleyebilir, kendilerine ait mahfuz hisseyi talep edebilirler. Vasiyetnamenin sizin lehinize tam olarak uygulanabilmesi için eşinizin mahfuz hisseli mirasçısının bulunmaması lazımdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder