Tamer Heper İskan izni şart
HABERİ PAYLAŞ

İskan izni şart

Bir bina bize miras kaldı. Ancak öğrendik ki binada kat mülkiyeti yok. Şimdi hissedarlardan biri ortaklığın giderilmesi davası açtı, yani davanın sonunda parası olan biri evi elimizden alacak. Benim böyle bir param yok. Ortaklığın giderilmesi davasının bu nedenle reddi mümkün değil mi? L.R.

Bir gayrimenkulün ortaklığının giderilmesi davasında davanın reddi pek düşünülemez, zira daha önceleri sıkça yazdığım gibi ya bu yer ortaklar arasında paylaştırılır veya paylaştırılamayacağı bilirkişilerce rapor edilirse satılır, parası paylaştırılır. Dolayısı ile bu davanın reddi hemen hemen mümkün değildir.

Haberin Devamı

Ancak bina söz konusu ise bir ihtimal vardır o da şudur: Şayet bina kat mülkiyeti kurulmasına müsait ise örneğin ahşap bina değil ise bu halde davalılardan birinin, davanın herhangi bir safhasında, bu binada kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesi talebinde bulunması halinde mahkeme bunu yerine getirir. Kat mülkiyeti tesisi için gerekli belgeleri toplar ve binada kat mülkiyeti kurulur ancak bu talebin karşısındaki en büyük engel de binanın iskan izninin olmamasıdır.

[[HAFTAYA]]

Biliyorsunuz kat mülkiyeti kurulabilmesi için iskan izni şarttır, iskan izni yoksa kat mülkiyeti kurulamaz. Bitmiş bir binada kat irtifakı da kurulamayacağı ve mahkemelerden de kat irtifakı kurulması talebinde bulunulamayacağı için binanın iskan izni bulunuyor olması kilit mesele olarak önemini korumaktadır. Şayet binanızda iskan izni varsa meseleniz hallolmuştur.

‘Mirası ret’ iptal olunabilir

Babam öldüğünde piyasaya yüklü bir borcu vardı, biz de mirası reddettik . Şimdi bizim aleyhimize dava açılmış, ret kaldırılsın isteniyormuş, böyle bir dava olurmu? L.Y.

Şimdi ben size “böyle bir dava olur mu olmaz mı?”yı, ilgili kanundan aktararak yanıtlayayım: “Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacı ile mirası reddederse alacaklıları veya iflas idaresi kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilirler.”

Haberin Devamı

Madde bu. Sanki tavşana kaç tazıya tut. Her ret halinde elbette alacaklıların zararı olacak, peki o zaman mirası reddin anlamı ne? Mesele mutlaka mahkemelere gidip vatandaşı uğraştırmak mı? Görünür durum öyle, sen önce reddet, sonra gelsin birileri kaldırtsın, miras resmen tasfiye olunsun. Kural bu benden aktarması.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder