Tamer Heper İzin şart
HABERİ PAYLAŞ

İzin şart

Dedemden kalma bir ev var, burada alzaymer hastası anneannem yaşıyor. Bu evi annemin üzerine yapmak istiyoruz. Buna dayım ve teyzem de razı ama önümüze birtakım problemler çıkıyor. Bunları nasıl aşarız? E.

Yasa dışı olmadığı sürece her hukuki problemin çözümü vardır. Sizinkinin de öyle. Ancak siz genel olarak “Problemler çıkıyor” demişsiniz de problemin ne olduğunu yazmamışsınız. Dolayısı ile ben size yüzlerce ihtimalden hepsini yanıtlama imkanına sahip değilim. Keşke çıkan problemin ne olduğunu açıkça yazsaydınız. Ancak, bu bağışa dairenin hissedarları dayı ve teyze razı ise sizin meseleniz büyük çapta aşılmıştır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Geri kalan husus alzaymer hastalığı nedeni ile hacir altında olan anneannenizin durumu. Onun elbette böyle bir bağış veya satış yapma imkanı hukuken yok. Ancak böyle bir ihtiyaç doğduğunda kendisini hacir altına alan mahkemeden izin almak lazım. Bu izinle de devir işlemini vasinin yapması lazım. Dolayısı ile sizin için yapılacak iş bağış veya satış konusunda mahkemeden izin almaktır. Bağış yönünde bir iznin çıkabileceğini sanmıyorum. Acaba sizin de kastettiğiniz problem bu mu?

Mahkeme kararı lazım

Eşimden boşandım, hakim hem eşime hem de tek çocuğuma nafaka tayin etti. Ancak ben emekli maaşımdan bu nafakaları öderken eşim evlendi. Ama benim nafaka hâlâ sürüyor. Evlenen kadına nafaka ödenir mi? G.B.

Boşanmakla eşe ödenen nafaka bir nevi yoksulluk nafakasıdır. Boşanmakla yoksulluğa düşecek olan eşe, diğer eş sosyal imkanlarına göre nafaka öder. Ancak sık sık hatırlattığım gibi bu nafaka değişmez değildir. Günün şartlarına göre azaltılır, artırılır veya tamamen kesilir. Ancak bunların hepsi yeni bir mahkeme kararına bağlıdır. Boşandıktan sonra evlenen kadının da nafakasının kesilmesi gerekir. Artık bakımı veya sair ihtiyaçları yeni eşine aittir. Ancak bu kendiliğinden olmaz, mahkemeye başvurup karar almak lazım. Bunun için bir avukatla işbirliği yapma şartı da yok. Ancak her zaman tekrar ettiğim husus hukuki işlerin hepsi önemlidir. Önemsiz hukuki işlem yoktur. Böyle önemli işleri de bir meslektaşımın takibi elbette yararınıza olur.

Haberin Devamı

Geçerli delildir

Ben ilk işe girdiğimde beni bir yıl boyunca SSK’lı göstermemişler. Bunu saydırmak istiyorum. Ancak tanığım yok. Fakat çalıştığım bu sigortasız bir yıllık süre içinde yaptığım işlemlerde imzam var. Bununla sigortalılığımı saydırabilir miyim? K.L.

Sigortalılığın başlangıcının veya sigortalılık süresinin saydırılması bir dava ile olur. Bu davada ispat vasıtası tek başına tanık değildir. Sigortasız çalışıldığı süre veya sigortanın başlangıcı her türlü yasal delille ispatlanabilir. Sizi elinizde bu sürede yapılan işlemlerde attığınız imza bulunduğuna göre bu dahi bir delildir ve ispat vasıtası olarak kullanılabilir. Hatta tanıktan daha güvenilir bir belgedir ki evet iddianızı ispatta kullanabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder