Tamer Heper Kaybetmek de var
HABERİ PAYLAŞ

Kaybetmek de var

Haberin Devamı

Bireysel emeklilik için bir şirkete toplam 1954 TL ödeme yapmışım. Tabii bu belli süreç içinde peyderpey oldu. Bu sürecin sonunda paramı geri istesem ne alacağımı sordum geri ödemenin 1605 TL üzerinden olduğunu söylediler. Bunun içinden giriş aidatı ve stopaj kesileceğini, geriye 1185 TL kaldığını söylediler. Oysa 1954 TL ödememe karşın bana bir gelir getirmesi gerektiğini söyledim, fonların değer kaybettiğini söylediler. Şimdi ben ne yapayım? Y.A.

Efendim sorunuzun içinde mali konu ağırlıklı. Doğrusu bu nedenle esnek fon, kamu borçlanma, hisse senedi nedir, ne işe yarar diye sorarsanız benden yanıt alamazsınız. Sizin paranız bunlar arasında dağıtılmış. Zaten bireysel emekliliğin esası bu. Sizin paranız borsada değerlendirilmeye çalışılır. Borsada para kazanırsa size “işte sizin emekliliğiniz” diye bu para verilir.

[[HAFTAYA]]

Ancak borsada değerlendirilen her para mutlaka para kazınır mı? Hayır, borsadaki düşmeler para kaybına neden olur. Sizin paranız da borsada değerlendirilip yukarıda saydığım üç tür yatırıma dönüştürülmüş ama bunlar değer kaybetmiş. Eh doğal olarak da sizin para eksilmiş. Peki soracaksınız, ben birilerine bu parayı verip borsada oynatacağıma kendim oynayamaz mıyım? Bu işten anlıyorsanız elbette paranızı kullanırsınız. Ancak bu işler borsa veya bankacılık bilgisi ister. Bunlara vakıfsanız elbette siz de yaparsınız. Ancak bireysel emeklilik denildiğinde “Bu işi ben bilmem, benim adıma bu işi bilen biri yapsın” diyorsunuz ve paranızı bireysel emekliliğe teslim ediyorsunuz. Bunun sonunda para kazanmak da var kaybetmek de. Bu işi profesyonel olarak yapanların da yüzde 100 para kazanma garantisi yok ki. Sizinki de para kaybetmiş. Hepsi bu, yani yapabileceğiniz bir şey yok.

Şartlar ağırlaştı mı?


Güvenlik görevlisi olarak çalışmaktaydım. Beni evimin yakınında görevlendirmişlerdi, bir gün çağırdılar şehrin öbür ucuna gönderdiler, üç vasıta değiştirerek gidip geliyorum. Tazminatımı alarak işten ayrılabilir miyim? D.Ş.

İşyerinde iş şartlarının ağırlaştırılması haklı fesih nedenidir. İşyerinin mevkiinin değiştirilmesi de şayet iş şartlarını ağırlaştırıyor ise elbette bu da iş akdinin haklı feshi nedenidir. Ancak yapılan işin gereği sözleşmede çalışılacak mevki ve sınırlar belirlenmiş olabilir. Bu, aynı şehir hudutları içinde diye söz edilebilir. Bu halde aynı şehir hudutları içinde işyeri değişikliği haklı fesih nedeni olmaz. Ayrıca fesih nedeninin öğrenilmesinden itibaren altı iş günü içinde sözleşmenin feshi gerekir. Dolayısı ile olayınızda bu noktalara dikkat etmelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder