Tamer Heper Kefalet sınırsız olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Kefalet sınırsız olmaz

Haberin Devamı

Yazdıklarınızdan çok istifade ediyoruz, hukuka güvenimiz geliyor. Benim de başımda bir dert var. Bir arkadaşımın kredi kartı sözleşmesine kefil olmuşum. Olmuşum diyorum, birkaç sene geçmiş, unutmuştum bile. Ancak arkadaşım 27 bin lira borçlanmış ve öldü. Banka beni aradı, mirasçıları olduğunu söyledim ama yine de beni icraya verdiler. İtiraz ettim şimdi dava açmışlar. Bu durumda, uzun zaman geçmiş olması benim lehime değil mi, faiz arttıysa bu benim suçum mu? (...) S.T.

Okuyucumun mektubunu özetledim, hatta dikkat edin mektubun sonunu (...) olarak bitirdim. Çünkü başka soruları da var. Ancak yanıt vermekten kaçındığım için diğer sorularını almamış değilim. Bunun nedenleri şu: Birincisi; kefilin borcu sonsuz ve sınırsız değildir. Kefilin kefaleti sınırlıdır. Ben bu hususu anlattığımda okuyucumun sorusu tümü ile yanıtlanmış olacağından tüm sorularını yukarı almadım. Mesele şu: Öncelikle kefilin kefaleti asıl sözleşmenin süresi ile sınırlıdır.

[[HAFTAYA]]

Bunun en yaygın örneği kira sözleşmeleridir. Bir yıllık kira sözleşmesine imza atan kefilin kefaleti bir yılın sonunda biter. Sözleşme sonradan yıllarca uzayabilir ama kefilin sorumluluğu yoktur. Bu sair sözleşmelerde de böyledir. İkincisi; kefilin sorumlu olabilmesi için sorumluluğunun sınırının sözleşmede belirtilmiş olması şarttır. Yani kefil, asıl borçlunun tüm borcundan sorumludur derseniz bu kefalet geçersizdir. Geçerli olabilmesi için belirli bir rakamın anlaşılması lazım. Örneğin “Kefilin kefaleti 20 bin liraya kadardır” demek lazım. Bu halde kefil sorumluluğunu ne olduğunu bilir ve bu halde kefilin kefaleti geçerlidir. Kefilin sorumluluğunun sınırının bilinmemesi halinde ise kefilin kefaleti geçersizdir. Demek ki kefil önce bu hususa bakacak. Sözleşmede “Kefil her şeyden sorumludur” sözü kefili korkutmamalı tam tersine memnun etmelidir. Şimdi bu anlattıklarımdan” “Kefiller borçlarını ödemesin” manası çıkmasın. Tam tersine kefiller hukuki durumunu bilsin diye yazıyorum. Zira kefalet hukuki bir müessesedir ve sorumluluk alan herkes bu sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir. Taraflar da bir iş yaparken yasal kurallara uymalıdır.

Tazminatı haketmiş

Yeni uygulamalar nedeni ile muayenehanemi kapatacağım. Yanımda çalışan bir kişi var. Ona kıdem tazminatı ödemem gerekir mi? S.B.

Kıdem tazminatı ödenmeden işçinin işine son verilecek haller İş Kanunu’nun 25’inci maddesinde sayılmıştır. Bu sayılan nedenlerle işçinin çıkarılması halinde kıdem tazminatı ödenmez ancak sayılanlar arasında işyerinin kapanması yoktur. Yani işyeri her ne sebeple kapanırsa kapansın işçiye kıdem tazminatı ödenir. Siz de ödeyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder