Tamer Heper Kefalet son bulur
HABERİ PAYLAŞ

Kefalet son bulur

Haberin Devamı

Küçük işyerimizi kiraya verdik. İlk aylar kira bedelleri aksatmadan ödendi ancak sonradan aksatmalar başladı. Şimdi son ayın kirası gelmedi. Bu arada sözleşmeye baktığımda kiracı mesken adresini de bize (muhtemelen) kasden yanlış bildirmiş. İkametgah olarak gösterilen yer bir işyeri çıktı. Gerektiğinde tebligatı mesken adresine değil işyerine yapabilir miyim? Sözleşmede müteselsil kefil de var ve sözleşmenin uzaması halinde kefaletin uzayacağı hükmü de var. Şimdi kefilin kefaleti de uzamış mıdır? T.A.

Okuyucumun mektubu bayağı uzun, bu kadar özetleyebildim, şimdi yanıt. Bir kimse sözleşmede bile bile karşısındakini yanıltıcı biçimde hükümler koyarsa artık karşı taraf bununla bağlı olmaz. Mesken diye bildirilen yer işyeri olarak çıkarsa demek ki sizin kiracı baştan kötü niyetli. Ancak tebligatlar da mutlaka meskenlere yapılacak diye bir kural da yok.
[[HAFTAYA]]

Muhatabın eline geçebilecek yerlerde tebligat yapılır. Sizin işyerine göndereceğiniz tebligat kiracının eline geçebileceğine göre işyerine gerekli tebligatları yaparsınız. Müteselsil kefilin durumuna gelince. Halen sözleşmenin ilk yapıldığı dönem içindeyseniz kefil yönünden bir problem yok, halen kira borcundan sorumludur. İlk dönem bitmiş ikinci döneme girilmiş ise sizin sözleşmedeki cümleniz kefaletin uzaması için yeterli değil. Yani sözleşmeye sadece “kefilin kefaleti de uzayacaktır” anlamına koyduğunuz cümleler kefaletin uzaması için yeterli değildir, dönem sonunda kefilin kefaleti son bulur. Uzaması için kefilin sorumlu olabileceği maksimum borç miktarının da yazılması lazım. Yani sözleşmeye” …... kefilin kefaleti uzayacaktır, ancak kefil her durumda ……. TL'ye kadar sorumludur” şeklinde bir sorumluluk sınırı belirlenmesi şarttır. Aksi halde kefilin kefaleti son bulur. Gördüğüm kadarı ile sizde böyle bir sorumluluk sınırı yok. Bu durumda sözleşme ilk dönemi bitirip ikinciye girmişse kefil bu işten sıyrılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder