Tamer Heper Kesilen komisyon iade alınır
HABERİ PAYLAŞ

Kesilen komisyon iade alınır

SORU

Bankalar, vatandaştan habersiz kredi kartı nakit çekim komisyonu alabilir mi? Alamaz ise, hesaptan kesilmesi durumunda ne yapılabilir? * M.Y.

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Bankalar kredi ödemelerinde sayısız masraf kalemleri yaratıp vatandaştan yaklaşık 9 milyar lira para aldılar.

Bunlara nasıl birer ad bulduklarına şaşıyorum. Bu nasıl bir yaratıcılıktır ki kullandırma komisyonu, hesap aktarım ücreti, bakiye sorma ücreti, bozuk para sayma ücreti gibi adlarla vatandaştan para topladılar. En ilginci bence şu oldu: Faiz oranlarının değişmesi durumunda faizde indirim yaptılar, bunu hesap kapatma olarak kabul ettiler ve kredi borcunun yüzde 2’si kadar erken hesap kapatma ücreti aldılar. Oysa bu işlemin erken hesap kapatma ile bir ilgisi yoktu.

Haberin Devamı

Ancak yüzde 2 oranında hesap kapatma ücreti diye paraları peşin alıp faiz indirim farkını peşin peşin tahsil ettiler. Yani faizi indirirken bile kâra geçtiler. Bütün bu saydıklarım iadeye tabidir. Sizin bahsettiğiniz nakit çekim komisyonu dahildi.

Bunun için iki bin liraya kadar ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuracaksınız. Onların verdiği karar uygulanabilir bir karardır. Buna itirazı olan banka tüketici mahkemesine gidebilir. Kararı oradaki hakim verir ve verdiği karar kesindir.

Bu tahsil olunan paralar arasında ipotek masrafı da var. Oysa bankalardan ipotek harcı alınmıyor. Ancaak: Şimdi yeni yönetmelikle şartlar değişti, kredi tahsislerinde ‘tahsis ücreti’ne izin verildi. Peki tahsis ücreti nedir? Hiçbir şeydir. Zira size bir kredi verilecek ise bunun size tahsis edilmeden verilmesi mümkün mü? Bunlar birbirinin ayrılmaz parçasıdır.

Yani bir araç satın alacaksınız, aracın gövdesine ayrı, direksiyonuna ayrı ücret yazacaklar! Olacak şey mi, bunlar bir bütündür. Dolayısı ile bunların derhal düzeltilmesi lazımdır. Ancak ne yazık ki nakit avans çekim ücreti adı altında nakit çekim ücretine de yol açıldı. Ancak bunlar 3 Ekim 2014’ten sonraki işlemler için geçerli olacak. Önceki tarihli işlemler için geçerli olmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder