Özlem Denizmen Kızlarıyla gururlu Türkiye için
HABERİ PAYLAŞ

Kızlarıyla gururlu Türkiye için

150 genç kızla bir sabah geçirdim. İçime umut serpildi. 20 yaş gençleştim. Enerji fişeği gibi hareketlendim. Haydi siz de genç kızların hayatına dokunun

Dünya nüfusunun yarısı kadın. Her ülkenin ekonomik kalkınması kadınların iş gücüne katılmasıyla mümkün. Bunun için kız çocuklarının yetiştirilmesi, cinsiyet ayrımcılığı yaşamaması, cesaretlendirilmesi, güçlendirilmesi ve kararlarını kendi başlarına vermelerinin sağlanması çok önemli.

[[HAFTAYA]]

Burada en büyük rol aileye, ardından topluma düşmekte. Bir kız çocuğu için baba sevgisi ve desteğinin yerini hiçbir şey tutamaz. Ben, babamın desteğiyle okudum. Dil öğrendim. 17 yaşından beri ailemden hiç para almıyorum.

Haberin Devamı

Babamın gurur kaynağı oldum ve tecrübelerimi sizlere aktarabildim. Sözüm babalara ve baba adaylarına... “Göz bebeğiniz kızınızla gururlanmak ister misiniz?” O halde bugünden başlayın ona destek olmaya. Cesaret verin. Yapabileceğini söyleyin. Başarısız bile olsa her zaman ‘baban yanında’ sözlerini duysun. Onun size ihtiyacı var. Toplumun da onlara...

Şimdiki gençler harika

Hafta sonu Genç Hayat Vakfı’nın ‘Ben de Varım’ isimli projesi için genç kızlarla beraberdim. ‘Para Durumu’ sosyal girişimcisi olarak deneyimlerimi aktardım. Onların ışıl ışıl parlayan gözlerine bakınca ‘bizi kimse tutamaz’ dedim.

Finansal özgürlük şart!

Genç kızlara; “Mutlaka bir işiniz olsun. Kendi paranızı kazanın. İleride babanızın, eşinizin cebine bakmayın” dedim. Çünkü kadınlar, sanıldığı gibi paralarının büyük bir kısmını ayakkabıya, çantaya harcamıyorlar. Aksine, ailelerinin devamlılığı için, gıdaya, sağlığa ve eğitime harcıyorlar. Yani kadının kazandığı para yine topluma fayda sağlamak için harcanıyor. Üstelik kadınlar biriktiriyor. Anneleriniz, anneanneleriniz nasıl biriktirirdi bir hatırlayın. Hep kıyıda köşede kötü gün için paraları olur. Çünkü kadın tutar. Evi idare eder. Parayı kullanmasını da yönetmesini de iyi bilir. Yeter ki kadınlara imkan verilsin. Altından kalkamayacakları iş olmaz.

Hedeflerle yaşa

Herkesin bir hayali var. Hayaller gerçek olabilir. Bunun için hedeflemek ve planlamak birinci ve altın kural. Örneğin, hayaliniz ev sahibi olmaksa, para biriktirmeniz gerek. Para biriktirmek için de harcamalarınızı planlamak. Hayali, ülkeyi ağaçlandırmak olan genç kızımıza da söylediğim buydu. İmkansız diye birşey yok. Yeter ki iste ve planla.

Haberin Devamı

Kendine ‘bir bilen’ bul

Amerika’yı keşfe gerek yok. Kendi moda atölyesini açmayı ve tasarımlarıyla marka olmayı isteyen bir kıza tavsiyemdi. Ülkemizde, dünyaca tanınmış ve çok yetenekli modacılar var. Hayatlarını incele. Ne tür zorluklarla karşılaşmışlar, neler öğrenmişler, nasıl kendilerini ispat etmişler, ‘Öğren’ dedim. Kendine ‘rol model’ seç o kişiyi ve izle. Meraklı ol, araştır. Başarmaman imkansız. Güven duymaya o kadar ihtiyaçları var ki, birileri ellerinden tutsa, dünyayı yeniden kuracaklar...

GÜNÜ YAKALA

Kitaplarımı imzalarken, kızların hepsi benden kendilerine özel notlar istedi. Çok hoşuma gitti. Bir tanesine dedim ki; eğer yemek yapmayı biliyorsan, akıllı telefonlara uygulama da yaparsın. İnanamadı. Ama doğru. Artık günümüzde insanlar isimleriyle marka haline geliyor. Bunun için gerek teknolojiyi gerek sosyal medyayı kullanıyor. Siz de kendinize strateji belirleyin ve şimdiden adınıza yatırım yapın.

Haberin Devamı

YALNIZ YEMEK YEME

Seminerlerde, okuldaki konferanslarda, gittiğin bir sosyal ortamda tanıştığın insanları unutma. İsimlerini, ne iş yaptıklarını, e-mail adreslerini bir defterde tut. Zamanı gelince kullan. Öğlen yemeklerinde arkadaşlarınla ol. Kimin kimi tanıdığı, ne zaman, nerede sana destek olacağı hiç belli olmaz.

BEN DE VARIM

Proje, kız teknik ve meslek liselerinde okuyan genç kızların, hem iş hayatına hem de sosyal hayata hazır olmalarını sağlamak için başlatılmış. JP Morgan projenin destekçisi. Ortaklarıysa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ASPB Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü.

Ne oldum deme, Ne olacağım de!

Ben hayat boyu eğitime inanırım. Kiminle tanışsam, sohbet etsem ‘Acaba ne öğrenebilirim?’ diye bakarım. Bana katacaklarını düşünürüm. Çünkü her insan farklı bir dünya, farklı deneyimler demek. Genç kızlarımıza da önerdiğim şeylerden biri buydu.

1- Konumunu asla küçümseme ama

2- Asla egolarına da yenilme. İstemekten gocunma.

Hayat insana altın tepsiyle fırsatlar sunmaz. Şans önemlidir ama onu yakalamak da sana bağlı. Okulda, öğretmenlerini yakala, merak ettiklerini sor. Sana okuyacak kitaplar söylesin. Seni kariyerin için yönlendirsin. İşyerinde senden beklenmese de sorumluluk iste. Çekinme. Sadece kendine güven ve başarabileceğine inan.

Kadın olmak hep zor!

Genlerimizde var; detaycıyız. Erkeklerden daha fazla irdeliyoruz. Risk almıyoruz. Korumacıyız. Mükemmel olmak istiyoruz. Kendimize yeterince güvenmiyoruz. Hep ilgi ve takdir bekliyoruz. Eşimizden, çocuklarımızdan, ailemizden, patronumuzdan... Zoruz işte...

Bu özellikler kadınları erkeklerden ayırıyor. Hafızamız da cabası. Hiçbir sözü unutmuyor, ilk fırsatta eşlerimize hatırlatıyoruz. Tüm bu özelliklerimizle iyi bir anne, iyi bir eş, kız kardeş, iş kadını oluyoruz. Hayatta hiçbir şey kolay elde edilmiyor. Çalışmak, mücadele etmek ve en önemlisi emek vermek gerek. ‘Bir çiçeği nasıl yetiştiriyorsan, hayatını da öyle yetiştir’ dedim kızlara...

Bazıları hayattan korkuyordu. Bazıları biraz ezilmişti ailesinde ve sesi bile zor çıkıyordu. Ama hepsinin gözleri parlıyordu. Kızlarımıza dokunmak gerek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder