Tamer Heper Kooperatif daire sahibi gibidir
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatif daire sahibi gibidir

Seneler önce bir kooperatife üye olduk. Kooperatif 63 daire, 35 dükkan yaptı. Daireler ortaklara kat irtifak tapusu ile verildi. Dükkanlar kooperatife kaldı. Aradan zaman geçti iskan izni almak istedik, belediye yaptığı karot testinde bizim güçlendirme yapmamız gerektiğini söyledi. Güçlendirme için daire başına 30 bin lira gerekti, bunu veremezdik. Binayı yıkıp yeniden yapmak daha mantıklı geldi, karar aldık. Ancak bazı ortaklar dairelerini satmıştı ama kooperatif ortaklığı devam ediyordu. Şimdi bu satanların durumu ne olacak? N.S.

Haberin Devamı

Doğrusu önce size takdir hislerimi ileteyim. Diğer kooperatiflerde olduğu gibi işin kolayına kaçıp, ”Mademki bizim siteden daire satın aldın o zaman mecburen bizim kooperatife üye oldun” demediğiniz için. Yani doğrusunu yaptığınız için. Şimdi gelelim meselenize. Doğrusu bir sitede kat irtifakı kuruldu ise ve o sitedeki bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanıldı ise o sitede artık Kooperatifler Kanunu değil Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun uygulanması hallerinde ise mesele karmaşık olmaktan çıkar. Bağımsız bölüm maliki ister eskiden beri malik olsun, ister sonradan malik olsun arsa payı oranında gidere katılır veya arsa payı oranında mevcut menfaatten istifade eder.

[[HAFTAYA]]

Bu halde dükkanların durumu ne olur? O da basit, dükkanların sahibi kooperatif hakiki şahıslar gibidir. Hükmi şahıstır ama dükkanların malikidir. Kooperatif de kendine ait dükkanların arsa payı oranında masrafa katılır. Ancak koopratifin parası ancak ortaklardan toplanan aidat olacağına göre dükkanlara düşen gider payını halen ortaklar defterinde kayıtlı olarak görünen ortaklardan toplar. Çünkü dairelerini satanlar dairenin mülkiyetini yeni malike geçirmişlerdir ama kooperatif ortaklığı sürmektedir. Tapusu çıkarılmış dairelerin satışında kooperatif ortaklığı da satılmış olmaz. Tapusu ortaklar adına çıkarılmamış, yani ferdileşmemiş kooperatiflerde, kooperatif ortaklığının devri sureti ile daire satışı olur, ferdileşmiş kooperatiflerde olmaz. Ancak yapım işini kat malikleri yönetim kurulu değil de kooperatif üstlendiğine göre bu hesap aynı kalmak kaydı ile paylaştırmayı kooperatif yönetim kurulu yapacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder