Tamer Heper Kooperatif ortağı olmak gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatif ortağı olmak gerekir

Bir kooperatife üyeydim. Evlerimiz yapıldı tapularını aldık. Bir müddet sonra ben evimi sattım. Şimdi kooperatif hem benden hem de yeni malikten aidat istiyor. Bu yasal mı? Derken genel kurul yapıldı, yeni malik genel kurula katılmış ve oy kullanmış. Bu oy geçerli mi? H.E.

Şu kooperatifçilerin ortaya çıkardığı hukuki problemler kadar çeşidi bul da liste yap deseler bulup çıkaramam. Neler buluyorlar, anlaşılır gibi değil. Bir kimse daire sahibi olmakla kooperatif üyesi olmaz, bunu bin kere yazdım. Kooperatif üyesi olmak için kooperatiften talepte bulunmak, kooperatifin de talebi kabul ile ortaklar defterine kaydetmesi gerekir. Sizin dairenizi satın alan kimse sadece bu daireyi satın aldı diye kooperatif ortağı olmaz. Siz ise dairenizi sattınız diye kooperatif ortaklığından çıkmazsınız.

Haberin Devamı

Ancak çıkma talebiniz ile ortaklıktan çıkarsınız. Kooperatif aidatını ortaklar öder, şayet ortaklığınız devam ediyor ise ortaklıktan çıkma talebiniz olmadı ise aidatı siz ödeyeceksiniz. Yeni malik ancak binaya ait ortak gideri ödeyecek. Ancak kooperatiflerin yaptığı inşaatlarda binaya ait ortak giderler ile kooperatif giderleri de birbirine karışmış vaziyettedir. Bu husus kooperatifin işine gelir ama kat malikinin işine gelmez. Sizin durumunuzda, şayet ortaklıktan çıkmadıysanız, kooperatif aidatı ödeyeceksiniz, binaya ait ortak gider ödemeyeceksiniz.

Ortaklıktan çıkma talebiniz oldu ise hiçbirini ödemeyeceksiniz. Şayet yeni malik kooperatif ortağı olma talebinde bulunmadı ise kooperatif aidatı ödemeyecek, binaya ait ortak giderleri ödeyecek. Yeni malik ortaklık talebinde bulunmadı ise kooperatif toplantısına katılma ve oy kullanma hakkı yok. Ancak yine kooperatifler binaya ait kat malikleri kurulu ile kooperatifin genel kurulunu aynı anda yaparak işleri bir kat daha karıştırıyorlar. Buna çok tanık oluyorum, bu yanlıştır. İkisinin ayrı ayrı yapılması lazımdır. Binaya ait toplantıyı yönetici organize etmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder