Tamer Heper Kötü bir çözüm var
HABERİ PAYLAŞ

Kötü bir çözüm var

15 blokluk 30 üyelik sitemizi kooperatifimiz tamamladı. Şimdi tasfiyeye girecek. Ancak kooperatif malı 2 bin 200 metrekare bir arsa daha var. Tasfiyede bu arsa ne olacak? T.Ş.

Kooperatifin işini tamamladığını, daireleri teslim ettiğini, tasfiyeye girdiğini duymak ne mutluluk. Biliyor musunuz bu cümleyi ne kadar az duyuyorum. Bu nedenle de adeta mektubunuzun tadını çıkararak tekrar tekrar okudum. Bir önerimi bu vesile ile tekrar edeyim. Bu Kooperatifler Kanunu değişmeli. Temel kanunlar toptan değişti (çok da işe yaramadı) bu kanun ise kooperatif üyelerinin elini kolunu bağlayan bir kanun, asıl değişmesi gereken bu iken bir türlü değişmedi. Neyse geleyim meselenize.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Kooperatifler Kanunu diyor ki: “Tasfiye haline giren kooperatifin bütün borçları ödendikten ve ortak pay bedelleri geri verildikten sonra kalan mallar ancak ana sözleşmede bu husus öngörülmüş olduğu takdirde ortaklar arasında paylaştırılır. Ana sözleşmede (paylaşma tarzı için) başka bir hal tarzı kabul edilmiş olmadıkça paylaştırma, dağılma anında kayıtlı ortaklar veya hukuki halefleri arasında eşit olarak yapılır.” Peki ana sözleşmede bu konuda bir hüküm yoksa? İşte o zaman işin şekli değişiyor ve bence olmaması gereken bir çözüm devreye giriyor. “Ortaklara paylaştırma yapılacağına dair ana sözleşmede açıklama olmadığı takdirde tasfiye neticesinde arta kalan miktar, kooperatifleşme amacına uygun olarak harcanmak üzere Türkiye Milli Kooperatifler Birliği’ne bırakılır.” Özel mülke dahil bir malın durduk yerde bir hükmi şahsiyete aktarılmasının mantığını çözmek mümkün değil. Umarım ana sözleşmenizde bu konuda bir çözüm bulunmaktadır. Aksi halde işi siz de benim hiç benimsemediğim işletme kooperatifine dönme haline sokacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder