Tamer Heper Makul ve mantıklı değil
HABERİ PAYLAŞ

Makul ve mantıklı değil

İstanbul’da bir gayrimenkul kirası için yaptığımız sözleşmede, ihtilaf halinde Ankara mahkemelerinin yetkili olduğuna dair hüküm konulmuş. Sözleşme yapılırken ben bunun farkında değildim. Muhtemelen komisyoncu koymuş. Şimdi dava açacağım. Davayı Ankara’da mı açacağım İstanbul’da mı? S.B.

Muhtemelen sözleşmenize bu şartı komisyoncu koymuş. Acaba bilerek mi koydu? Bana kalırsa bilgisayarın cilvesi. Emlakçılar kira sözleşmelerini bilgisayarlarında format olarak muhafaza ediyor, sonra bunun üzerinde değişiklikler yapıp son duruma intibak ettiriyor. Doğrusu bunu hepimiz yapıyoruz. Ancak bazen bu format değişikliği yapılırken altta böyle maddeler kalıyor ve sözleşmeye istemeden de olsa giriyor. [[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Ancak sizin için bunun çok önemi yok. Çünkü yetki sözleşmesinin bulunması durumunda dava açacak kimse ister yasal yetkili mahkemede isterse yetki sözleşmesinde gösterilen mahkemede dava açar. Dolayısı ile taraflar İstanbul’da, kiralanan yer İstanbul’da olduğuna göre İstanbul’da dava açmak mümkün. Sizin için söz konusu olmasa da, dava açacak biri “Ben Ankara’da açacağım” deyip orada dava açsa bu davaya da bakılır. Ancak bu husus önümüzdeki Temmuz ayından itibaren değişecek. Önümüzdeki Temmuz başında yeni bir kanun yürürlüğe giriyor. Bu kanuna göre hakiki şahıslarla yapılan yetki sözleşmesi geçersiz. Yani yanıtım Temmuz’a kadar geçerli. Yeni yasada bu husus niye yasaklandı anlamak mümkün değil. Yetki sözleşmesi yapmak kadar tabii bir şey olamaz. Üstelik bu husus şikayet konusu bile değil. Belki bu hususta bir-iki mağdur çıkmış olabilir. Ama bir-iki mağdur için kanun değişmeyeceği gibi sistem hiç değişmez. Dolayısı ile size hatırlatayım ama yapılacak değişikliğin de makul ve mantıklı olmadığını da söyleyeyim.

Çok sıkıntılı

Bundan altı yıl önce banka kredisi ile bir daire aldım. Depremde orta derece hasar görmüş ama güçlendirilmiş. Şimdi depremde orta hasar gördü diye yıkılacakmış. İyi ama benim daha dört sene taksidim var, ben kira ödemeyeceğimi düşünerek bu borcun altına girdim. Bu ev yıkılırsa benim durumum ne olur? S.A.

Haberin Devamı

Doğrusu deprem riski taşıdığı için yıkılacak binaların durumu hakkında yasa hazırlanıyor. Bu binalar malikleri tarafından yıkılmazsa kamu tarafından yıkılacak, hatta yıkım parası kat maliklerinden alınacak gibi laflar ediliyor. Kanun olarak çıkmadığı için ben size kanun hükmünü elbette veremem ancak konu bu. Şimdi sizin durumunuz ne olur. Herhalde banka gibi kâr gayesi ile kurulmuş bir ticarethane “Borcunun geri kalanını sildim” demeyecek. Bankanın teminatı da sizin ev, yani bu ev ipotekli. Büyük ihtimalle banka ya geri kalan borcun tümünü sizden isteyecek veya yeni bir makul teminat isteyecek. Peki bunlara karşı kanunu hazırlayanlar önlem aldı mı? Bilmem, bunu onlara sormak lazım. Şayet düşünmedilerse işte ortada önemli bir problem düşünsünler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder