Tamer Heper Mesken dersane olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Mesken dersane olmaz

Haberin Devamı

Binamız dört bağımsız bölümlü. Biri dükkan üçü mesken. Binanın iskan izni yok. Binanın en üst katını biri satın aldı, alt katı da kiraladı şimdi bu yeri dersane yapacak, tadilata başladı. Buna mani olabilir miyiz? Her isteyen istediği şeyi yapabilir mi? M.D.

Binanızda iskan olmayabilir ancak bana arsa paylarını bildirdiğinize göre kat irtifakı olduğu izlenimini edindim. Zira iskan izni olmayışı kat mülkiyetine geçmeye mani, ancak kat irtifakı kurulmasına mani değil. Zaten kat irtifakı inşaat yapımı sırasında kurulur, bitmiş binada kat irtifakı kurulmaz. Bu nedenle sizde kat irtifakı kurulu ise binanın tamamı kullanılmakta olduğu için kat mülkiyeti hükümlerine tabidir.

[[HAFTAYA]]
Dolayısı ile tapuda mesken olarak kayıtlı bağımsız bölümlerde işyeri olamaz, dersane yapılamaz. Şayet kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmasaydı bu halde de ortaklar yapacakları her iş için sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almak zorunda kalacaktı. Yani gördüğünüz gibi böyle bir işe karşı yasal müdahale imkanınız olacak. Ancak dersane yapma dışında, taşıyıcı sisteme zarar vermemek şartı ile bağımsız bölümlerin birbiri ile bağlantısı kurulabilir. Yani iki bağımsız bölümü, binanın taşıyıcı sistemine zarar vermeden birbiri ile bağlantılı kullanmak mümkün. Bunun için ara duvar kaldırılabilir. Yeter ki ana yapı zafiyete uğratılmasın.

İş şartları ağırlaşmış


Bir güvenlik şirketinde çalışıyordum. Asgari ücret ödüyorlardı ve her gün fazla mesai yaptığım halde fazla mesai ödemiyorlardı. Ayrıca yıllık zam da alamıyordum. Arkadaşlarla bu konuyu üst makamlara iletmeye karar verdik. İlettikten sonra fazla mesainin küçük bir kısmını ödediler ancak çalıştığımız bölgede iş bitti gerekçesi ile beni şehrin en uzak köşesine göreve gönderdiler. Bu yere oturmakta olduğum semtten gidiş geliş neredeyse imkansız. Fakat maksatları beni bezdirmek, ben işten bu nedenle ayrılsam haklarımı alır mıyım? O.S.

Okuyucumun anlattığı işverenin zaman zaman başvurduğu bir yoldur. Ancak bazı işler vardır ki mesafeli olarak çalışmak zorunluluğu vardır. Dolayısı ile bu durum iş sözleşmesinde görülür. Örneğin bir mühendisin muhtelif şantiyeleri kontrol etmesi gibi. Bu kabil özel bir durum yoksa ve iş sözleşmesinde bu husus kabul edilmemiş ise böyle durduk yerde bir işçinin en uzak mesafeye gönderilmesi iş şartlarının ağırlaştırılması olarak kabul edilebilir ve işçiye iş sözleşmesini fesih hakkı tanır. Haklı fesihlerde de yasal hakları ödenir. Dolayısı ile öncelikle iş akdine bakmakta yarar vardır. Bu hususta açık hüküm yok ise iş şartlarının ağırlaştırıldığı iddiasında bulunulabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder