Tamer Heper Mirası reddetmek için süre üç ay
HABERİ PAYLAŞ

Mirası reddetmek için süre üç ay

Haberin Devamı

Babalıktan ret davası açılamıyor, peki reddi miras için ille de birinin ölmesi mi lazım? Öyle ise süresi nedir? Miras nasıl reddolunur? R.M.

Evet sorduğunuz babalıktan ret değil de evlatlıktan ret. Yoksa babalığın tespiti gibi bir dava var. Biri benim babam budur, beni onun nüfusuna geçirin diye dava açabilir. Ancak süreli bir davadır, eskiden ispatı zordu şimdi biraz daha kolay ama evlatlıktan ret diye bir prosedür yok. Ancak mirasın reddi hayatta iken olabilir.

[[HAFTAYA]]

Bu durumda buna mirasın reddi denilmez de mirastan feragat sözleşmesi denilir. Ölümden sonrakine mirasın reddi denilir. Mirasın reddi, ölümden sonraki üç ay içinde sulh hukuk mahkemesine başvurarak yapılır. Bu bir davadan çok tescil talebidir. Ret beyanında bulunulur, bu beyan mirasın açıldığı yerdeki (ölümün vuku bulduğu yerdeki) sulh mahkemesince özel kütüğe yazılır ve reddeden mirasçıya da istediği takdirde reddi gösteren bir belge verilir. Başvuru süresi olan üç ay ölüm tarihinden başlamaz, mirasçıların miras bırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten başlar. Özellikle uzakta yaşayanların ölümü öğrenmesi geç olabileceği için üç aylık süre öğrenme tarihinden başlatılır. Reddetmeden önce tereke ile ilgili işlemlere karışan veya terekeden mal alan kimse artık süresi içinde dahi olsa mirası reddedemez.

Haklarınız kayboluyor


Ben bir kuaförde 16 aydır çalışıyorum ama hâlâ sigorta bildirimim yok. Bunu şikayet etsem olur mu? T.M.

Sizin sigortalı olmanızın iki önemli sonucu var. Birincisi biliyorsunuz prim gün sayısı emeklilikte çok önemli. Halen sigortalı gösterilmediğiniz için prim gün sayınız dolmuyor, yani emekliliğe yaklaşamıyorsunuz. İkincisi emeklilik süresinin dolmasında hesap ilk sigortalılık başlangıcı. Hatta arada kanunlar sıkça değişiyor, eski sigortalılar daha geniş hak sahibi, yenilerin hakları daha sık tırpanlanıyor. Yani bu durumda sizin sigortalılığınızın başlangıcı bir türlü olmuyor. Bu durumda da çalışma süreniz başlamıyor. Yani iki yönden kaybınız var. Durumu Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirebilirsiniz. Ama benim tavsiyem bir şikayetten önce işverenle ciddi ciddi konuşsanız, bir ihtilafa meydan vermeden. Çünkü işyerinde ihtilaf çıktı mı çalışmanın tadı kaçar. Ancak 16 ay önemsenmeyecek bir süre de değil. Elbette bu söyleyeceğim bir tavsiye değil ama bu işyerinden ayrıldıktan sonra dava açarak da çalışmalarınızı mahkeme kararı ile saydırabilirsiniz. Ancak bu mecbur kalındığında başvurulacak bir yoldur, yukarıda söylediğim gibi tavsiye değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder