Ekrem Sarısu Muhasebecilerin oda aidat borçları af kapsamında 9 ayda ödenecek
HABERİ PAYLAŞ

Muhasebecilerin oda aidat borçları af kapsamında 9 ayda ödenecek

Soru: Muhasebeciler odasına olan aidat borçları torbadan yararlanıyor mu? Yararlanıyorsa şartları nelerdir? ? SÜHA

Cevap: Muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin odalara olan aidat borçları Torba yasadan yararlanıyor. Kanunun yayımlandığı 11 Eylül 2014’e kadar ödenmesi gerektiği halde ödenmemiş olan aidat borçları için en geç 31 Ekim 2014’e kadar borçlu olan odaya yazılı olarak başvurulup, borcun tamamının 1 Ekim 2014’ten başlamak üzere, birer aylık dönemler halinde 9 eşit taksitte ödenmesi halinde, borca işletilen faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı gibi fer’i borçların tamamı silinecek. Oda aidatı alacak asıllarının bu kanunun yayımlandığı tarihten önce kısmen veya tamamen ödenmiş olması halinde, ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor

Soru: Babam 1949 doğumlu. 1560 gün primi var. 2 yıl tekelden Bağ-Kur’u bulunuyor. Tütün ekmiştik. Babamı nasıl emekli yapabiliriz? ? Veli KIRTIK

Cevap: Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sorunuzu cevaplandırabilmemiz için babanızın SSK ve Bağ-Kur başlangıç tarihini (gün, ay ve yıl olarak) ve askerlik yaptığı tarih ile askerlik süresini bildirmeniz gerekiyor. Bu bilgileri gönderdiğinizde sorunuzu cevaplandırabiliriz

Torba yasa hizmet tespit davanıza karışmaz

Soru: 15 Mayıs 1966 doğumluyum. 1 Ekim 1983’te sigortalı oldum. Daha sonra mahkeme kararıyla yaşımı 15 Aralık 1967 olarak küçülttüm. 1) Emeklilikte hangi yaşım dikkate alınacak? 2) Şu anda 3600 günden fazla primim var. Askerlik borçlanması yapmadım. Ne zaman emekli olabilirim? 3) 1986-1988 arasında 2000-2005 arasında da 5 yıl çalıştım ama işyeri 1 yıl sigortalı göstermiş. Mahkemeye tespit davası açtım. Dava devam ediyor. Davayı 8’inci yılında açmam sorun olur mu? 4) Bu torba yasanın davama ve emekliliğime bir faydası olur mu? ? Nihat YILDIRIM

Cevap: 1) Emeklilik işlemlerinde ilk defa sigortalı olunan tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. Bu nedenle 15 Mayıs 1966 dikkate alınarak emekli edileceksiniz.

Haberin Devamı

2) Emekli olmak için; 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartına tabisiniz. Askerlik sürenizi (18 ay kabul edilmiştir) borçlandıktan sonra 1010 gün daha prim ödeyerek priminizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Davayı kazanmanız halinde muhtemelen askerliğinizi borçlanmanıza da gerek kalmaz.

3) İşyeri hiç sigortanızı yapmasaydı 5 yıllık zamanaşımı süresini geçirdiğinizden davadan sonuç alamazdınız. Ancak bir yıl sigortalı göstermişler. Sigortalı göstermediklerini yeni öğrendiğinizden davayı 8 yıl sonra açmanız sorun olmaz.

4) İşveren ile aranızda olan dava özel hukuku ilgilendirir. Torba yasa özel hukuk ilişkilerini düzenlemiyor. Torba yasanın ele aldığı konuların bir tarafında kamu var. Yani yasa kamu hukukunu ilişkin düzenlemeler içeriyor. Dolayısıyla torba yasa hizmet tespit davanıza karışmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder