Tamer Heper Mülkiyet hakkı Anayasa teminatınd
HABERİ PAYLAŞ

Mülkiyet hakkı Anayasa teminatınd

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm nedeni ile evlerin maliklerinin elinden alınması için üçte iki oy yeterli olacakmış. Bu sistem başladı mı? Binaların yıkımı dolayısı ile ailelerin evlerinin elinden alınması zorla olur mu? Üçte birin hakkı ne olacak? K.L.

Şimdi vatandaş evinin derdine düştü. Elbette ne demişler ‘dünyada mekan…’ İnsanlar bir ömür boyu başını sokacak ev için çalışıyor, aç kalıyor, eve sahip oluyor, ondan sonra gelin evini altından alın. Elbette bu kabul olunamaz. Toplu yaşanılan binalarda mülkiyetle ilgili her tür karar tam iştirakle alınır. Örneğin bina müteahhide verilecek ve yıkılıp yeniden yapılacak ise tüm kat maliklerinin izni şarttır, sebebi nedir? Sebebi Anayasa’dır. Zira Anayasa’ya göre mülkiyet hakkı mutlak haklardandır ve dokunulamaz.

[[HAFTAYA]]
Yani hiç kimsenin malını elinden zorla alamazsınız. Bunun istisnası kamulaştırmadır. Kamulaştırma yapmak için önce kamu yararı kararı alınır. Parası peşin ödenir. Bunun dışında kimsenin malını, rızası olmadan alamazsınız. İşte yeniden inşaat yapacağım diye de bir binada oturan kat maliklerinin üçte ikisinin izni var diye diğer üçte biri yok farzedemezsiniz, farzetmeye kalkarsanız bu Anayasa’ya aykırıdır. Şu soru sorulabilir: “Bir kişi bile karşı çıksa yenileştirme yapamayacak mıyız? Yanıtı basit “EVET” yapamayacaksınız. Burada söylenecek iki söz var, sağlıksız binalar yapılırken neredeydiniz? Denetleme görevini neden yapmadınız? İkincisi vatandaşı tatmin edin, rızasını alın sonra el koyun. Tatmin derken başını sağlıklı bir binaya sokacak kadar para verin, gönül rızası olursa çıksın gitsin. Yoksa üçte iki evini veriyor, ey üçte bir sen mahkumsun demek Anayasa ihlali olur. Demokrasilerde Anayasa’ya harfiyen riayet şarttır.

Dava sonra açılabilir

Dokuz yıldır bir işyerinde çalışıyorum, ilk beş yılı sigortasız geçti. Bunu dava konusu yapmak istiyorum ama işyerindeki ilişkileri bozmamak için dava açamıyorum. İşten ayrılırsam da açamayacağım söylendi. Çünkü beş yıl geçmiş. Bu davayı ne zaman açayım? Bunu açmak için işten ayrılayım mı? A.G.

Önce “İşten ayrılayım mı?” sorusunun yanıtı. Böyle durumlarda menfaatin neyi gerektiriyor ise onu yap derim. Yoksa bu kadar uzaktan bakarak, birine ‘bırak git’ demek mümkün mü? Siz de menfaatiniz neyi gerektiriyor ise onu yapın. Ancak iş ilişkisi sürüyorken elbette işyerine karşı dava açmak ihtilafa girmek hoş değil. Bunu kimse istemez. Zaten sizin dava açma süreniz de geçmemiş, siz sigortalı çalışmalarınızı saydırmak için davanızı bir gün işten ayrıldıktan sonra açabilirsiniz. Ancak sırf bunun için işten ayrılınmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder