Tamer Heper Nafaka kararının kalkması lazım
HABERİ PAYLAŞ

Nafaka kararının kalkması lazım

Eşim, eski eşine beş yıldır nafaka ödüyor. Şimdi eski eş yeni dava açtı. Nafakanın artırılmasını talep ediyor. Eşimin geliri; emekli maaşı ve 450 TL kira geliri. Nafaka talep eden eşin ise zeytinlikleri, evi, kira geliri ve yetim maaşı var. Mahkeme bu durumda ne kadar artırım yapar? M.K.

Nafakalar mahkemece tayin olunurken nafaka miktarını belirleyen bir cetvel yoktur. Hakim tarafların maddi durumu ile ihtiyaçlarını göz önüne alarak makul bir rakam belirler. Ancak dikkat ederseniz tarafların ihtiyaçlarından söz ettim. Şimdi anlattığınız olaya bakarsanız kim daha muhtaç önce ona karar vermek lazım. Eşiniz emekli maaşı alıyor, rakam yazmamışsınız ama bir emeklinin ne maaş aldığını hepimiz biliyoruz. Bir emekli maaşı ile geçinmek hayal, mümkün değil. Belki 450 TL’lik bir kira geliri destek oluyor ki ancak kıt kanaat geçinilir. (2013 yılında eşiniz 10 TL zam alacak ya belki o zaman rahat rahat geçineceksiniz!) Bunun bir kısmı da nafakaya gidiyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Peki anlattığınız kadarı ile eski eşin durumu ne? Zeytinlikler var, evler var, yetim maaşı var, kira geliri var. Şimdi bu durumda kim daha yüksek gelire sahip. Görünen o ki eski eşin hali refahta, yani geçim sıkıntısı yok, tam tersine rahat bir hayat sürecek imkana sahip. Bu halde hâlâ sizin eşiniz eski eşe nafaka mı verecek? Olamaz, böyle bir karar adil bir karar olmaz. Bana kalırsa bugüne kadar eşiniz, nafakanın kaldırılması talebi ile dava açmalıydı. Ancak toplumda ve hatta ne yazık ki hâlâ adli çevrede bir zihniyet yerleşmiş ki bunu bir türlü silemiyoruz.

Zihniyet şu: Boşanan erkek kadına ölene kadar bakmak zorundadır. Yok böyle bir şey. Hali vakti iyi olan kadın da erkeğe nafaka öder, yasal sistem budur ama ben buna henüz rastlamadım. Ama eşinizin durumunda olanlara çok rastladım. Bu yanlış düzeltilmelidir. Olayınızda da eski eşin bu geliri belgelendiği takdirde değil nafakanın artırılması tamamen kaldırılması gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder