Tamer Heper Önce tespit yaptırın
HABERİ PAYLAŞ

Önce tespit yaptırın

Haberin Devamı

İki yıl önce İstanbul’da bir çatı daire satın aldım ancak çatı akmaya başladı. Müteahhide başvurdum beceriksiz bir iki kişiyi getirdi çatı daha kötü oldu. Neticede de telefonlara çıkmamaya başladı. Bunu müteahhide nasıl yaptırırım, hukuki yol nedir? A.Y.

Daireyi müteahhitten aldığınıza göre müteahhidin iki yıl önceki mevzuata göre beş yıl müddetle sorumluluğu var. Dolayısı ile müteahhidin bu onarımı yapması ayıbı gidermesi lazım.

[[HAFTAYA]]

Sizin satın alışınızın üzerinden iki yıl geçmiş dolayısı ile müteahhit halen sorumlu. Birkaç defa gelmiş gitmiş ama sonuç yok. O halde bunu siz yaptıracaksınız, esaslı bir tamir olacak ve masrafı bilahare müteahhitten talep edeceksiniz. Ancak müteahhit onarım için birilerini getirdiğinden, telefonlara çıkmadığından sizin yaptırdığınız onarımın bedeline karşı çıkma ihtimalini yüksek görüyorum. O halde ilave olarak şunu hatırlatayım: Mahkemeye başvurup tespit talep edin. Mahkemece çatının durumu bilirkişi marifeti ile tespit edilsin onarım ihtiyacı belirlensin. Onarımı ondan sonra yaptırın. Zira bunu yaptırmazsanız, müteahhidin “Zaten ben yaptırmıştım, onarım ihtiyacı yoktur” itirazı ile karşılaşırsınız.

Tatsız sorular

Bu eşimle olan evliliğimden çocuğum yok ancak önceki evliliğimden çocuğum var. Eşimin hayatta kardeşleri var. Eşimin önce ölümü halinde kardeşleri mirasçı mıdır? Vasiyetname ile bunlar bertaraf edilebilir mi? Benim önce ölümüm halinde önceki eşimden olan çocuklarımın payı nedir?

N.K.
Yazımın başlığı için kusura bakmayın, tatsız derken sizin sorunuzda hata yok ama böyle ölüme bağlı sorular bana tatsız geliyor da duramadım, onun için böyle başlık attım. Ancak kabul ediyorum ki hayatta bu da var ve sadece hayatta değil hukukta da var. Onun için tatlıya tatsıza bakmadan yanıtıma geçeyim. Birinci ihtimal, eşinizin önce ölümü halinde, kanuni mirasçıları siz ve kardeşleridir. Siz mirasın yarısını alırsınız, kardeşler de diğer yarıyı. Kardeşlerin saklı payı (mahfuz hissesi) bulunmadığı için vasiyetname ile kardeşler bertaraf edilebilir, mirastan mahrum kalabilirler. İkinci ihtimal, sizin önce ölümünüz halinde, kimden olursa olsun çocuğunuz eşinizle birlikte sizin mirasçınızdır. Bu ihtimalde eşinizin miras payı dörtte bir, çocuk veya çocuklarınızın miras payı dörtte üçtür. Siz vasiyetname ile çocuklarınızı mirastan mahrum edemezsiniz, çocukların mahfuz hissesi (saklı payı) vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder