Tamer Heper Ortak olmak şart değil
HABERİ PAYLAŞ

Ortak olmak şart değil

Bir süre önce “Kooperatif tapuları dağıttıktan sonra, kooperatif üyesi olmayan biri bu yerden daire alırsa kooperatif aidatı ödemez” diye yazmıştınız. Bu hâlâ böyle mi, yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum? İ.B.

Bu konuyu uzunca bir zaman önce birkaç kere yazdım. Çünkü kooperatif olaylarında ihtilaf yaratan önemli meselelerden biridir. Kooperatif bir hükmi şahsiyettir ve organları vardır.

En önemli organı genel kuruldur ve kararlar genel kurulda alınır. Genel kurul kararlarını yönetim kurulu yerine getirir. Bunların çalışma nedeni kooperatif amacını gerçekleştirmektir.

Haberin Devamı

Bunun için de kooperatif ortaklarından aidat ve gider paylarını toplarlar. Neticede kooperatif amacını gerçekleştirir ve binayı yapar, ortaklarına teslim eder. Bu halde artık ortaya ikinci bir sistem çıkar.

Bu, kat maliklerinden oluşan kat malikleri kurulu ve site yönetim kuruludur. Artık kooperatif yönetimi ile site yönetimi birbiriden ayrılır. Bağımsız bölümlerin tapusunu alanlar bunu satabilirler.

Kooperatiften dairesini alanların kooperatif ortaklığı devam eder. Bir ortak dairesini sattı diye otomatik olarak kooperatif ortaklığı son bulmadığı gibi kooperatiften daire alan da otomatik olarak kooperatif ortağı olmaz. Kooperatif ortağı olmak için talepte bulunmak, yönetim kurulu tarafından talebin kabul edilmesi ve ortaklar defterine kayıt gerekir.

Sizin durumunuz yukarıdaki izahtan her halde anlaşılmıştır. Kat mülkiyeti tapusu ile kooperatif ortağından satın alınan dairede, yeni malik otomatik olarak kooperatif ortağı olmaz, kooperatife aidat ödemez, muhatabı site yönetimidir. Bu konuda asıl önemli problem, kooperatif yönetiminin siteyi de yönetiyor olmasından kaynaklanır. Bu gibi yaygın ihtilafların önlenmesi için sitenin kendi yönetimini kurması gerekir. Kooperatifin işletme kooperatifine geçmesi yukarıda anlattıklarımı değiştirmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder