Tamer Heper Para sizin
HABERİ PAYLAŞ

Para sizin

Bankada bir miktar param var ancak eşimin borçları var. Onun borçları için benim bankadaki parama el konulabilirmi? M.S. Genel kural şudur: Herkes kendi borçlarından kendi malvarlığı ile sorumludur. Bu cümle çerçevesinde bir kimsenin eşinin borcundan dolayı malvarlığına el konulmaz. Bu husus 2002 yılından önce pek soru olarak gelmezdi, çünkü 2002 yılından önce açık olarak eşler arısında mal ayrılığı sistemi vardı, yasa bu sistemi kabul etmişti ve 1926 yılından beri sistem böyle işliyordu.

Ancak 2002’de yasada değişiklik oldu ve bu tarihten sonra aile içinde edinilmiş mallara katılma sistemi getirildi. Bu sistem son derece karmaşık problemler içeren içinden çıkılması zor bir sistemdir. Bu sistemin uygulanması gereken davalar yıllarca sürmektedir ve bu sistem yürürlüğe girdiği tarihten bu güne kadar vatandaşın aklına “artık her malda karı koca ortak” fikri sokuldu.

Haberin Devamı

Bu fikir sokulunca da işte okuyucumun aklına haklı olarak eşimin borcu için benim malvarlığıma haciz konurmu sorusu geldi. Bu soru bir tek bu okuyucumdan gelmiyor, benzer yüzlerce soru var ve ben zaman zaman bu konuya açıklık getirmeye çalışıyorum.

Edinilmiş mallara katılma rejiminde eşler her türlü mala ortak değildir. Evlilik birliği sürdüğü müddetçe herkesin malı kendinedir ve bildiği gibi tasarruf eder. Sistem ne zaman devreye girer, boşanma ile, ölüm ile veya bir başka mal rejimine geçerken.

Bunları tek tek açıklayamam zira sayfalar sürer, ancak okuyucumu rahatlatacak cümleyi tekrar edeyim, evlilik birliğiniz sürdüğü müddetçe bankadaki para sizindir dilediğiniz gibi tasarruf edersiniz, eşinizin borcu için de haczedilemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder